Met Joy op de koffie: welkom in een warm nest!

...

In 2018 ging het Gentse Overkop-huis open, een plek voor jongeren waarvoor de welzijns-, onderwijs- en jeugdsector hun krachten bundelen.
JES is één van de partners, naar aanleiding van 1 jaar Overkop-huis Gent regelden we een ontmoeting tussen redacteur Els Heyde en onze Overkop-medewerker Joy De Pau.

Waar is manusje-van-alles Joy De Pau zoal mee bezig? We schuiven aan voor een ochtendkoffie met deze bezielde jeugdwerker in het OverKop-huis in Gent.

Wat maakt OverKop zo uniek voor jou?
In de eerste plaats is het een laagdrempelige vorm van hulpverlening voor jongeren met zeg maar een ‘jeugdhuiskarakter’. Het unieke ligt in het feit dat de expertise ‘in huis’ aanwezig is. Mijn collega’s zijn toegewijde professionals: preventiemedewerkers, psychologen, een therapeut, psychiater, mensen van het CLB…

Die lage drempel is cruciaal: er is geen balie, geen aanmelding, geen afspraken, de deur van dit huis staat open. Ook de activiteiten die we aanbieden bij een eerste kennismaking zijn in dat opzicht belangrijk: kies maar lekker zelf waarvoor je komt. No pressure. Een veilige eerste stap is anoniem. Je vraag is nog niet geuit maar je kan al wat sfeer opsnuiven. Afhankelijk van de profielen komen jongeren sneller terug met een echte vraag.

Er is geen opvolging buitenshuis, eigen aan ons concept. Sommige jongeren vinden hier hun thuis en zitten hier al een jaar. Anderen komen hier maandelijks: wanneer ze op een punt komen dat hun emmer aan het vollopen is, komen ze hier hun hartje luchten, vinden ze een uitlaatklep en hops, ze kunnen weer verder.

Hoe ziet een gemiddelde OverKop-dag van Joy eruit?
Zelf start ik mijn dag met voorbereiding van activiteiten, communicatie en overleg, rondleidingen, briefing van het team… Wanneer dan onze deuren open gaan, hangt het van de jongeren af hoe de dag er zal uitzien. Net door ons open-deur-principe weten we nooit hoeveel mensen er gaan afkomen. Hoe gaan de petjes van de jongeren die dag staan? Welke verhalen gaan binnenkomen?…

De kernactiviteit voor ons is en blijft de ontmoeting, het persoonlijk contact en de kennismaking. Dat is de basis: je welkom voelen en jezelf mogen zijn. Hey welkom! Daarrond gewikkeld zit het vrijetijdsaanbod. Terwijl je een gezelschapsspel aan het spelen bent of een potje aan het biljarten komen er dingen al dan niet los, gewoon informeel. Het hangt ervan af waar de jongeren nood aan hebben en wat ze aangeven en dan passen WIJ ons daaraan aan. We zorgen voor een aanbod, organiseren een instuif, kwis… maar het zijn de jongeren die beslissen om er al dan niet op in te gaan. Slaat het niet aan? So be it.

Ook de jongeren zelf dragen actief bij aan OverKop?
Ja! Participatie van jongeren is erg belangrijk en dat kan verschillende vormen aannemen. Jongeren die hier al vaker komen zeggen spontaan tegen nieuwe gezichten: “Hey, is het de eerste keer dat je hier komt? Kom, ik zal u wegwijs maken en je tonen hoe het hier in elkaar zit.”

Daarnaast zetten we ook in op leeftijdsgenoten-vrijwilligers om zo peer-to-peer te kunnen werken: die draaien mee in het onthaal, krijgen een opleiding, leren hoe ze een luisterend oor kunnen zijn. Bezoekers kunnen dus ook met leeftijdsgenoten praten wanneer de drempel naar een gesprek met een volwassene in het begin te groot is.

In ons jongerenpanel BAM (Bedenken Aanpakken en Meewerken) bespreken we tweewekelijks zaken zoals het aanbod of terugkoppeling van meetings met professionals.Jongeren krijgen ook de ruimte om zelf activiteiten te organiseren, workshops mee te begeleiden. Talenten die naar boven komen, daar wordt op ingepikt.

Hoe blijf je dit allemaal bolwerken? Loopt jouw emmertje soms niet over?
De zware verhalen kunnen inderdaad best confronterend zijn maar in de eerste plaats krijg ik toch veel energie vanuit het contact met de jongeren. Van nature ben ik een veerkrachtige persoon en ik kan mijn batterijen opladen tijdens gewone eenvoudige momenten. Zoals vorige maandag, een kalme dag met zo’n 12 man. We zaten gezellig in de tuin een koffieklets te doen – dan genieten we zonder dat er zaken moeten aangereikt worden. Dat zorgt zeker voor het nodige evenwicht.

Ook de maandelijkse intervisie met andere OverKop-huizen waarbij we eens een dag niet in Gent zijn en ervaringen uitwisselen geeft energie. Niet onbelangrijk is ook de ondersteuning die ik vind in de intersectorale samenwerking, ik krijg tips van de psychologen, we leren hier van elkaar hoe je een gesprek kan loslaten.

De allerbelangrijkste krachtbron is toch wel dat ik in mijn job helemaal mezelf kan zijn: die authenticiteit is trouwens ook nodig om de klik te kunnen maken met de jongeren. Ze ruiken het van ver als je poseert.

En nu aan een welverdiende vakantie toe?
Als jeugdwerker ben ik de kameleon in huis, een aanspreekpunt voor alles en iedereen, right in the middle. Vooraleer ik een maand met vakantie ga, zal ik eerst zelf de puzzel in elkaar steken van mensen die tijdens mijn afwezigheid het huis en de planning draaiend houden. Zo zoek ik vrijwilligers, stagiaires die bijspringen en mensen uit mijn netwerk die activiteiten kunnen aanbieden. Ik maak goede afspraken met mijn collega’s en onvermijdelijk worden de openingsuren licht gewijzigd.

Wanneer Joy me uitlaat, toont hij vol overgave hoe de ‘Week van het pesten’ in het OverKop-huis wordt omgetoverd tot een ‘Week van de complimenten’. Wij voegen daar graag een compliment aan toe: you rock Joy!

Els Heyde, 27-02-2019

OverKop Gent is een samenwerking tussen de Stad Gent, het CAW – Jongeren Advies Centrum, CGG Eclips, het Regionaal Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg, TOPunt vzw , UZ kinder- en jeugdpsychiatrie, het Fonds GavoorGeluk en JES vzw, met steun van het Fonds Rode Neuzen.

De allerbelangrijkste krachtbron is toch wel dat ik in mijn job helemaal mezelf kan zijn: die authenticiteit is trouwens ook nodig om de klik te kunnen maken met de jongeren. Ze ruiken het van ver als je poseert.