Van een nogo-zone naar een plek waar jong en oud elkaar ontmoet. Mede dankzij arbeidsmarktbegeleiders die enkele jongeren die voor problemen zorgden, aan een job hebben geholpen.
10 jaar Antwerps ACB-werk (in typisch JES-jargon heten de begeleiders ACB-ers ) op straat en pleintjes heeft een impact. Op het individu dat werk vindt, op de groep die een ander perspectief aangeboden krijgt, op de wijk die rust en cohesie krijgt.
10 jaar werk naar werk doet ons even stilstaan met een terugblik van twee werkers die er 10 jaar geleden aan begonnen zijn. Op pleintjes, in de straten, in cafés, …kortom, vindplaatsgericht werken.
Van in het begin was registratie van profiel, actie en resultaat het opzet. We trekken een blik cijfers open en geven je inzicht in de realiteit achter de naakte cijfers.
We overschouwen later met de coördinator het belang van dit soort werk in een groeiende, groene en gekleurde stad en stellen vast dat ook Brussel, Genk en Gent mosterd zijn komen halen, niet voor niets eveneens regio s waar jeugdwerkloosheid een structureel karakter heeft.
Nadat we een inzicht hebben gegeven in de ACB-aanpak, met cijfers en verhalen, formuleren we een aantal quotes waar overheden best mee aan de slag gaan, willen ze jongeren een positief perspectief geven op een aards leven op onze morzel grond.
Patrick Manghelinckx
lees verder:
Dossier (1): Intro …
Dossier (2): Het ABC van ACB
Dossier (3): Interview met onze medewerkers van het eerste uur
Dossier (4): ACB in cijfers gevat
Later volgen nog:
Jongeren uit de ACB-coaching aan het woord
Vooruitblik met onze ACB-coördinator
ACB, enkele beleidsaanbevelingen
Nadat we een inzicht hebben gegeven in de ACB-aanpak, met cijfers en verhalen, formuleren we een aantal quotes waar overheden best mee aan de slag gaan