Laagdrempelig jeugdwerk

Wanneer we met JES in het nieuws komen, dan is dat meestal met werkingen of projecten die in het oog springen omdat ze inspelen op de actualiteit of omdat ze in één of ander opzicht vernieuwend zijn. Maar voor veel jongeren is JES ook gewoon een thuis. Voor hen is JES in de eerste plaats een plek waar ze elkaar regelmatig – en soms dagelijks – ontmoeten.

Instuifwerking

Die ontmoetingsplekken hebben we op verschillende locaties in de stad uitgebouwd.

In Antwerpen zijn dat de jeugdcentra in Borgerhout (JC de Branderij), Deurne (JC 21N), JC Luchtbal en JC Rozemaai. In de uitbouw van onze Antwerpse jeugdcentra zijn ook sterke verbindingen voorzien tussen de instuifwerking en het aanbod rond vrije tijd, onderwijs en werk.

In Brussel ontstonden instuifwerkingen vanuit ons straathoekwerk. Zo beheren we een instuif – en sportinfrastructuur in de Maritiemwijk, en in Kuregem werken we op dit moment vanuit een caravan met bescheiden afmetingen. Maar een volwaardig alternatief komt er snel aan!

In Gent zijn we met JES de jeugdwerkpartner van het OverKophuis.

Vindplaatsgericht jeugdwerk

Zo mogelijk nog laagdrempeliger zijn de vrijetijdswerkingen van JES in de publieke ruimte. Op plekken in de stad waar het vrijetijdsaanbod voor kinderen en jongeren vaak nog uitgebouwd moet worden, gaan onze jeugdwerkers aan de slag met de kinderen en jongeren die ze daar aantreffen. Meestal voorzien ze hier in het verlengde van ons spel-, sport- en cultuuraanbod ook een participatietraject waarbij we met jongeren voorstellen formuleren rond de ontwikkeling van hun wijk.

In Antwerpen gaat het om een hele reeks pleintjeswerkingen (Arenaplein, Van Deynseplein, Luitenant Naeyaertplein, Bisthovenplein …) die aangestuurd worden vanuit onze jongerencentra.

In Brussel springt vandaag vooral ons pionierswerk aan de Ninoofsepoort in het oog. De aanleg van een park veranderde het aanzicht van wat een soort niemandsland langs het kanaal was. Met een mobiel jeugdwerkaanbod is JES één van de partners die de site ook nieuw leven in blazen.

In Gent (en ook in Antwerpen) werken we met ‘PleinPatrons’, waarbij we jongeren uit de buurt opleiden tot steward en animator in de publieke ruimte. Hier maken we een verbinding tussen vindplaatsgericht jeugdwerk en een vrijwilligersengagement.

Specifieke doelgroepen

Een andere kijk op laagdrempelig jeugdwerk is die waarbij we specifieke doelgroepen coachen om aansluiting te vinden bij een jeugdwerkaanbod. We geven twee voorbeelden.

Het ontbreekt nieuwkomers niet aan de intrinsieke motivatie om te participeren aan ons jeugdwerk (integendeel), maar ze zijn minder vertrouwd met wat jeugdwerk is/kan zijn en moeten enkele extra drempels over. Met JES hebben we in al onze vrijetijdswerkingen openingen gemaakt om ook deze jongeren te laten participeren, en met name JES Gent heeft in de afgelopen jaren heel wat werk verzet in de ontwikkeling van specifieke participatiemethoden voor een doelpubliek dat uit nieuwkomers bestaat. Die investering loont ook; we zien ondertussen nieuwkomers doorstromen in ons vrijwilligerswerk en sommigen doen dat – met een traject dat doorheen onze kadervorming loopt – intussen ook in een leidinggevende rol.

Ook ons tweede voorbeeld komt uit Gent. Side Effect ontstond in de schoot van ons werk met jongeren uit het deeltijds onderwijs. Die jongeren hebben zelf het initiatief genomen om ook buiten de schooluren jeugdwerkactiviteiten mee te ondersteunen, meestal achter de schermen. Ze ambiëren niet per se een rol als begeleider maar willen vooral deel uit maken van een JES-collectief waarin ze een logistieke bijdrage kunnen leveren.

Voor ik bij JES zat, was ik altijd verlegen bij mensen die ik niet kende. Ik kon niet zo goed communiceren, nu ben ik er net heel goed in geworden. Ik ben opengebloeid bij JES.

Snel naar het aanbod op onze stedelijke jongerenwebsites: