JES engageerde zich om van 1 t.e.m. 10 oktober deel te nemen aan de 10-daagse van de geestelijke gezondheid. Jeugdwerkers gingen samen met onze signaalwerker welzijn aan de slag om activiteiten te ontwikkelen op maat van de leefwereld van jongeren. De focus lag op mentaal welzijn en ‘samen veerkrachtig’. Een greep uit het aanbod.
Samen zetten jeugdwerkers van JES Antwerpen ‘geestelijke gezondheid’ in de kijker. Ze creëerden bewustzijn bij zichzelf en bij de jongeren met als resultaat krachtige, oprechte en kwetsbare interacties.
Vertoning van de film ‘mon frère’ gekoppeld aan een nabespreking
Mon Frère, een film over de leefwereld van jongeren en de perikelen die daarbij komen kijken. Dit met de insteek dat veerkracht en vriendschappen kunnen helpen om patronen te doorbreken. Door middel van de nabespreking kon de doelgroep samen nadenken, reflecteren, spiegelen, taboes bespreekbaar maken en zo ook doorbreken.
“Ik herken mezelf in Teddy. Hij is langs de buiten kant een heel rustige jongen maar vanbinnen draagt hij heel veel op zijn lever. Zo ben ik ook. Ik laat niet direct zien aan de buitenwereld dat ik het moeilijk heb.”
“Afrikaanse mensen worden vaak slecht in beeld gebracht en dit zorgt voor beschuldigingen en angst in het dagelijkse leven. Op stelen staat geen etniciteit, elke soort mens doet van alles, ongeacht je afkomst.”
“De film heeft mij geïnspireerd. Stel ik zit ook in zo’n situatie… de film motiveerde mij om harder te gaan en verder te pushen door de pijn.”
Kinderactiviteit in het teken van emoties
JES ontwikkelde i.s.m. Kras jeugdwerk een leuke, educatieve en reflectieve activiteit voor kinderen in het teken van emoties. De opzet van deze activiteit was om kinderen bewust te laten nadenken over emoties.
Eén minuut stilte
Tijdens deze week werd er ook één minuut stilte gehouden voor de broer van één van de vaste vrijwilligers van JES. Hij werd slachtoffer van zinloos geweld. Er werd een gesprek georganiseerd en jongeren wouden hun steun betonen en laten zien dat verdriet en verlies moeilijk is.
“Ik vond deze minuut stilte echt belangrijk omwille van wat er gebeurde. Het deed pijn aan mijn hart, heel erg veel pijn. Zoveel mensen die de familie hebben ondersteund. Ik was heel erg trots op hun. Ik werd emotioneel en kreeg tranen hiervan.”
Podcast
In vier podcasts gingen jeugdwerkers met jongeren in dialoog. Beluister ze hier via Spotify. Volgende thema’s staan centraal:
- Het in vraag stellen van je eigen referentiekader
“Als ik een situatie meemaak waar ik niet van weet hoe ik er op moet reageren of ik heb een zware dag gehad waarin ik verkeerd reageer vraag ik aan iemand van de buitenwereld hulp. Heb ik goed gereageerd? Wat kan ik beter doen? Altijd dingen blijven inslikken wordt te veel, dan ga je crashen.”
- Rollen in de maatschappij en de invloeden van sociale media.
“Ik kan makkelijk omgaan met de impact van sociale media. Voor mij maakt het niet zo uit hoe ik er uit zie, zolang ik maar gelukkig ben met mijzelf. Maar andere mensen denken daar anders over na, zei gaan zichzelf onzeker gaan voelen. Ze gaan zichzelf vergelijken met mensen van sociale media”
- Corona
“School, afstandsonderwijs… Ik voelde mij een beetje eenzaam. Ik kon aan niemand hulp vragen. Sommige leerkrachten waren er niet in die moeilijke tijden. Ik vond dat wel een beetje jammer. Sporten en op mijzelf nadenken hielp om mij door deze eenzaamheid te halen.
- Reflecteren over jezelf en je zelfbeeld
“Er was een periode dat ik 115 kg woog, een heel gezette en dikke jongen. Het is heel makkelijk om een scheldwoord te roepen maar niemand weet wat er achterliggend is bij die persoon.”
Meisjesactiviteit over body positivity
Body positivity is een belangrijke thematiek binnen het leven van meisjes. Aan de hand van verschillende foto’s gingen de meisjes in gesprek over het ideaalbeeld en welke invloed sociale media heeft op ons zelfbeeld. Nadien werden de meisjes gefotografeerd tijdens een fotoshoot.
“Eigenlijk maakt het toch niet uit hoe we er uit zien? Het is jammer dat dit wel zo is binnen de maatschappij waarin we leven. Het dragen van een hoofdoek terwijl je een spannend kleedje past zou niet als hypocriet mogen worden bestempeld, jammer dat er altijd een oordeel achter schuilt. Waarom mag niet iedereen gewoon zelf kiezen hoe je er uit ziet ? ”
“Waarom moet er altijd gestreden worden over wat mooi is en wat niet? Je moet niet altijd bewijzen dat iets kan of mooi is. Het is oké om gewoon te zijn wie je bent.”