Het motoratelier

...

Het motoratelier is gesitueerd in De Fabriek, een tot jeugdcentrum omgebouwde oude fabriek en oude wasserij aan het Gaucheretplein.  Het atelier is in een afgelegen en niet gebruikte garage ondergebracht, maar in het complex van De Fabriek geïntegreerd.  Voor deze locatie is gekozen na een lange zoektocht (1996-1998) naar een geschikte werkplaats.

Het idee groeide vanuit de ervaring van straathoekwerkers dat de jongeren nood hebben aan een zinvolle en betaalbare vrijetijdsbesteding.  Het onderwerp van de garage leunt dus sterk aan bij de interesse van de gasten.  Bovendien kan het motoratelier een brugfunctie spelen tussen gasten en reguliere voorzieningen en tussen gasten en straathoekwerkers. 

Het is de bedoeling dat zowel de jongeren van het straathoekwerk als van De Fabriek zelf, gebruik kunnen maken van het atelier.

In praktijk zien we dat de meeste jongeren die het motoratelier bezoeken zijn geweigerd in het centrum, De Fabriek, door hun storend of agressief gedrag.  In het atelier zijn zij toch nog welkom.

Ook vanuit het straathoekwerk worden de jongeren toe geleid, maar dit is meestal van korte duur.  Zij zijn niet van de buurt en territoriumgevoelige jongeren zien hen als indringers en kapers op de kust.

Tot de voornaamste doelstellingen van de garage rekenen we:

  • Een vrijetijdsatelier voor diverse activiteiten nl. het onderhouden en in elkaar knutselen van allerlei rollende en rijdende toestanden zoals fietsen, bromfietsen, gocarts, … en ook minder technische, maar veeleer groepsgerichte activiteiten als klimmen, speleo, … De zichtbaarheid van het eindproduct is hierbij erg belangrijk.
  • Via een hobby de mogelijkheid geven tot ontplooiing en ontwikkeling op technisch en sociaal gebied. De gasten leren hier allerhande nieuwe handelingen bijv. lassen, metaal bewerken, motortechnieken, klussen in het centrum en ze leren veilig omgaan met gereedschappen. Het leren omgaan met moderne mechanismen verhoogt hun zelfredzaamheid en integratie. Via de ondersteuning van de reactiveringswerker kunnen de gasten positieve ervaringen opdoen wat betreft hun vaardigheden en hun houding en kan hun zelfvertrouwen gestimuleerd worden.

De methodieken die men gebruikt tijdens de activiteiten liggen in het verlengde van de straathoekwerkaanpak: positieve benadering van de jongeren en het aanzetten tot het nemen van verantwoordelijkheden voor het atelier en de activiteiten.

Ook discipline en structuur worden aangeboden o.a. respect voor het gereedschap, orde en verantwoordelijkheid.  Zo is er een gereedschapsarsenaal dat nieuw is aangekocht, waarvan er totnogtoe, na 4   jaar werken, nagenoeg niets ontbreekt.

Helaas op 11 en 12 maart 2002is het gereedschap en een aanzienlijk aantal van het materiaal verdwenen er is  dus tot tweemaal ingebroken Een nieuwe start dringt op maar niet zonder eerst eens stil te staan bij dit fenomeen, wie en wat is de oorzaak ,en kan het in de toekomst voorkomen worden.

We denken aan een nieuwe  invalshoek via een mobielmotogarage of aanhangwagen of met een uitgeruste bestelwagen.