Het is de Week van de Vrijwilliger! Een perfect moment om onze oprechte dank uit te spreken aan al onze fantastische vrijwilligers. Afgelopen zaterdag hebben we een vrijwilligersdag georganiseerd, met lekker eten en interessante vormingsmomenten. Tijdens deze dag hebben we ook de kans gegrepen om interviews af te nemen van enkele van onze vrijwilligers. Hieronder vind je het interview met Amal en Anas, beide actief als vrijwilliger bij JES.

Waar werk je als vrijwilliger?

Anas: Wij werken beide als vrijwilliger in Bisthoven, Deurne.

Wat zijn jouw taken als vrijwilliger?

Anas: We dragen bij aan het werk van de begeleiders door mee te denken over activiteiten, veiligheid en het organiseren van instuifmomenten.

Amal: We zetten ons in om een band op te bouwen met elke jongere. Jongeren zijn van harte welkom om zich aan te sluiten bij ons.

Anas: Samen met hen pakken we problemen aan. Ze voelen zich ook eerder op hun gemak bij ons, omdat ze ons zien als onderdeel van hun, en dat geeft ons een goed gevoel.

Waarom doe je vrijwilligerswerk? Wat is je drijfsfeer?

Amal: Een vorige jeugdwerker heeft mij voortdurend aangemoedigd om dit pad te bewandelen, en zijn steun heeft mij werkelijk gemotiveerd om die stap te zetten. Ik zag ook hoe zwaar het soms kon zijn voor de nieuwe jeugdwerker en dat hij mijn hulp kon gebruiken.

Anas: Absoluut, ik ben het eens met Amal. Een jeugdwerker kan niet alles in controle hebben, en vrijwilligers kunnen daarbij van onschatbare waarde zijn. Jongeren zien ons vrijwilligers echt als rolmodellen. Ze zijn eerder geneigd naar ons te luisteren, omdat wij niet altijd gebonden zijn aan de richtlijnen waar jeugdwerkers zich vaak aan moeten houden. Wat ik vooral waardeer, is dat we allemaal nauw met elkaar verbonden zijn: vrijwilligers, jeugdwerkers en jongeren, het voelt echt als een hechte familie.

Hoe lang ben je als vrijwilliger actief bij jouw organisatie ?

Anas: Nou, eerlijk gezegd weet ik niet exact hoelang. Mijn reis begon toen ik zelf een jongere was bij JES. Daarna ben ik vrijwilliger geworden en vrij snel daarna heb ik de animatorcursus gevolgd. En sinds ongeveer een halfjaar hoofdanimator. Mijn uiteindelijke doel is om zelf jeugdwerker te worden.

Amal: Ik ben al geruime tijd actief als vrijwilliger, zij het zonder echt een officiële titel te hebben. Vaak hielp ik gewoon mee en kreeg ik advies over hoe ik bepaalde zaken anders kon aanpakken. Op dit moment ben ik ook bezig met mijn animatorcursus. Momenteel loop ik stage in Bisthoven. Het opvallende is dat ik momenteel het enige meisje ben bij de jongerenwerking die niet specifiek gericht is op meisjes. Ik ben vastbesloten hier verandering in te brengen. Meisjes kunnen zich immers net zo goed aansluiten bij een groep die voornamelijk uit jongens bestaat.

Anas: Ja, wij komen super goed overeen. Meisjes en jongens samen dat kan gewoon werken.

Amal: Ik ben het er volledig mee eens dat JES een positieve invloed heeft gehad op ons leven. Vroeger droomde ik ervan om verpleegster te worden, terwijl Anas zijn zinnen had gezet op een carrière als ondernemer. Maar nu streven we er allebei naar om jeugdwerkers te worden. Het is geweldig om te zien hoe onze ambities zijn veranderd door onze ervaringen bij JES.

Wat is je motivatie om vrijwilligerswerk te doen bij jouw organisatie?

Anas: JES is echt top georganiseerd en hun toewijding is bewonderenswaardig. Ze bieden jongeren ondersteuning op diverse gebieden: welzijn, werk, vrije tijd, je noemt het maar op.

Ben je van plan om als vrijwilliger actief te blijven voor jouw organisatie ?

Anas: Absoluut! Ik ben helemaal toegewijd aan mijn rol als vrijwilliger bij JES en ik kijk ernaar uit om nog lang betrokken te blijven. Daarnaast ben ik ook nieuwsgierig naar hoe jeugdwerk in andere steden, zoals Brussel en Gent, wordt georganiseerd. Het lijkt me geweldig om contact te leggen met animatoren uit andere steden en te leren van hun ervaringen. Het delen van ideeën en samenwerken met collega’s uit verschillende steden kan enorm verrijkend zijn voor ons allemaal!

Amal: Dat is een topidee! Een jaarlijkse uitwisseling waar vrijwilligers van verschillende steden samenkomen en elkaars werk verkennen. Als dit gezamenlijk wordt georganiseerd, versterken we niet alleen banden, maar delen we ook ervaringen tussen jeugdwerkorganisaties. Laten we dit zeker doen in de toekomst!

Is vrijwilligerswerk makkelijk te combineren met andere zaken zoals school of werk ?

Anas: Ik vind van wel, je hebt enkel weinig vrije tijd.

Krijgen jullie genoeg waardering?

Anas: Ik vind dat iedereen gelijk wordt behandeld en dat er naar elkaar geluisterd wordt. We worden ook goed begeleid.

Amal: Ik ben het met Anas eens, we krijgen zoveel ruimte om dingen te doen omdat er ook genoeg vertrouwen is.

Welke tips zou je geven aan andere vrijwilligers ?

Amal: Doe wat je leuk vindt. Probeer je in de andere zijn positie te stellen. Spelletjes spelen zijn leuk maar probeer ook echt elke jongere te begrijpen zodat iedereen met een lach op zijn gezicht naar huis gaat.

Anas: Laat me je iets vertellen. Als ik op een pleintje sta voor Sport en Spel, en de jongeren komen samen, en het spel begint en je ziet al die lachende gezichten, de gezelligheid en het plezier dat ze hebben, dan geeft me dat echt een diepe motivatie. Het feit dat we hen iets kunnen bieden, iets waar ze normaal gesproken misschien geen toegang toe hebben, en dat ze dat een uur of twee lang kunnen ervaren terwijl ze alles om hen heen vergeten, dat is gewoon onbetaalbaar. En dat is wat ik elke vrijwilliger wil meegeven: Vrijwilligerswerk doe je met je hart. Elke jongere is belangrijk en verdient het om een glimlach op zijn gezicht te hebben.

Waarom moet iedereen aan vrijwilligerswerk doen?

Amal: Geld komt en gaat. Je haalt er geen voldoening uit.

Anas: Om dit te doen moet je een hart hebben voor jeugdwerk anders ga je dit niet volhouden. Sommige jongeren hebben veel moeilijkheden en ze komen bij jou om een leuke tijd te hebben. Als zij op het einde van de dag in hun bed liggen en denken aan de leuke tijd die jij ze hebt bezorgt gaan zij dit ook willen doen en naar de toekomst toe misschien ook vrijwilliger willen worden omdat jij zo’n positieve impact op hun hebt gehad. Het is een win win situatie.

Wat is jou leukste moment als vrijwilliger?

Anas: Wat een geweldige herinnering was dat! De animatorenbijeenkomst in Brussel vorig jaar was een volledige dag van ‘s ochtends tot ‘s avonds, maar ik heb me echt enorm vermaakt.

Amal: Het buurtfeest in mei 2023 was echt geweldig! De sfeer was zo gezellig en het was fantastisch om iedereen uit de buurt bij elkaar te zien komen. Het was ook leuk om vrienden, familie en kennissen tegen te komen die ik al een tijdje niet had gezien. Ik stond zelf achter de broodjeskraam en ik moet zeggen, dat was echt een toffe ervaring!

Vrijwilligerswerk doe je met je hart. Elke jongere is belangrijk en verdient het om een glimlach op zijn gezicht te hebben.