Compagnons: bruggenbouwers in de Kanaalzone

...

Compagnons  is een bruggenbouwersproject  ondersteund door Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Sven Gatz én de verzamelnaam van een 20-tal jongeren tussen de 17 en 20 jaar in de Brusselse Kanaalzone.

Wie zijn ze?

De Compagnons vormen een gemengde groep qua gender, opleidingsniveau en sociaal-economische achtergrond. De ene helft van de groep is diehard  vrijwilliger in een organisatie, de andere helft is nog zoekende in zijn engagement en vrijetijdsbesteding.

Wat doen ze?

We doorlopen met deze jongeren een traject van 18 maanden waarbij we op vier pistes zullen werken: vormingen die jongeren zelf uitwerken, wijkwandelingen, netwerkverbreding en het opzetten van een internationale uitwisseling. Die pistes kwamen er na een brainstorm met de jongeren zelf, maar ook door een zoektocht van de jeugdwerkers om jongeren een positieve rol te geven, die aansluit bij hun talenten.

Waarom doen we dit?


Op deze manier trachten we een antwoord te bieden op de nood die we in kwetsbare wijken ervaren aan jeugdige bruggenbouwers: jongeren die een voorbeeldfunctie vervullen voor anderen, in wederzijds vertrouwen en op basis van gelijkwaardigheid, hen een ruimere blik kunnen geven op hun toekomst en/of andere jongeren kunnen ondersteunen in hun zoektocht naar organisaties, persoonlijke ontwikkeling, vrijetijdsbesteding, &

Hoe doen we dit?

Tijdens dit traject wordt er zowel aandacht besteed aan groepsdynamica (het vormen van een groep) als individuele coaching. Aan de hand van weekends en activiteiten leren de jongeren elkaar, zichzelf, de jeugdwerker en de vrijwilligers van JES beter kennen en worden ze uitgedaagd en ondersteund om beetje bij beetje hun engagement en motivatie vorm te geven. De jongeren zitten hierbij altijd aan het stuur van hun eigen traject.

Ondersteuning

De Compagnons worden ondersteund door onze jeugdwerker Sarah en vrijwilliger Mohamed Kalifa. Daarnaast worden ze omkaderd door een stuurgroep die bestaat uit vrijwilligers van JES (de Souffleurs), jeugdwerkers en enkele enthousiaste werkers uit het Brusselse netwerk.

De AP Hogeschool doet op haar beurt een onderzoek op alle goedgekeurde bruggenbouwersprojecten met de vraag Wat is een Bruggenbouwer? . Met deze vraag gingen we al meteen aan de slag tijdens de eerste stuurgroepvergadering. Bottom line: Vertrouwen is de basis!