Wat een belangrijk thema! Ook heel nuttig voor een jeugdadvocaat. We moeten meer bij het effect van de publieke ruimte stil staan.

Ann, jeugdadvocaat

Gender en de stad: Les filles (ne) traînent (pas)

Het team Jeugdparticipatie betrekt al 20 jaar Brusselse kinderen en jongeren bij het ontwerp van de stad. Dat zorgt voor talloze bijzondere momenten, onverwachte problemen, innovatieve oplossingen.

Die expertise willen we delen.

Dat doen we in het boek Gender en de stad: Les filles (ne) traînent (pas). We nodigen ook onze jongeren en andere experten uit. Zo komen we tot een veelzijdig perspectief op de publieke ruimte, op jongeren en op participatie.

Samenvatting:

Gender en de stad: Les filles (ne) traînent (pas) is een bundeling van verschillende perspectieven. Het is een reflectie op de publieke ruimte, op de beleving van de stad door meisjes en vrouwen, op de strategieën die zij hanteren om zich de stad eigen te maken en op manieren om het binaire man-vrouw-denken open te trekken. In twee essays, een fotoreportage met theoretisch kader en twee interviews schijnen we een licht op dynamieken van de stad die doorgaans verborgen blijven. We vertrekken hiervoor vanuit het terrein, de (architectuur) geschiedenis en gesprekken met meisjes en vrouwen.

Met bijdragen van:

  • Daï-Linh Nguyên van Recyclart
  • Annabelle Hoffait van L’Architecture qui dégenre
  • Sabine Miedema van Kind en Samenleving
  • Hafsa Mazgout, een toegewijde vrijwilliger bij JES Antwerpen
  • Mattias de Backer van de VUB
  • Julie Van Garsse van Zijkant
  • Brusselse JES vrijwilligsters

Agenda:

Gitte en Jessica durven hun jaren aan praktijkervaring te laten uitdagen en aanvullen door tegenstemmen. Zo weerspiegelt dit boek de meerstemmigheid van de stad als context, en van het niet-mannelijke perspectief op stedelijkheid. Verfrissend!

Nele, stedenbouwkundige

Info & aanvragen:

jessica.vosters@jes.be;gitte.vanderbiest@jes.be;

Meer participatie:

Ninoofsepoort