Participatie in de buurt

“Jongeren maken de stad” gaat ook over publieke ruimte. Bij JES gaan we voor meer participatie en betrokkenheid van kinderen en jongeren in de vormgeving en invulling van hun eigen buurt.

Via gerichte acties en trajecten, door dialoog en het opzetten van buurtplatformen, weerklinkt de stem van jonge buurtbewoners steeds sterker door in de urbanisatieplannen van lokale overheden. En terecht! Aangezien veel kinderen en jongeren uit de buurt, die dagelijks gebruik maken van de openbare ruimte, niet bereikt worden door officiële kanalen.

Lees meer

Aanpak

Hieronder een overzicht van methodieken, workshops en trajecten die we aanbieden om rond “Participatie in de buurt” te werken. Dit kan gaan van een kortere workshop tot een héél traject op maat van jouw wijk.

  • Trajecten op maat

Elke wijk heeft andere noden, verschillende jongeren vragen een aangepaste aanpak. Bij JES hebben we de expertise in huis om op maat van jouw stad, wijk of school aangepaste trajecten uit te werken. Van de eerste stappen om de kinderen en jongeren te bevragen tot een uitgebreide bundel met aanbeveling of een eerste aanzet in het realiseren van enkele ideeën.

We werken via een vindplaatsgerichte benadering. Hierdoor doen gemeentebesturen meer en meer beroep op onze expertise om de bemiddeling tussen de bewoners en hun eigen diensten in goede banen te leiden.

  • Methodieken & workshops

LOMAP

Lomap is een smartphone-app en fotografietool waarmee vooral kinderen en jongeren op een leuke en intuïtieve manier hun mening kunnen geven over een buurt of stad. Een ideale tool voor een eerste kwalitatieve verkenning van de leef- en speelomgeving of zelfs intensievere participatietrajecten. Meer informatie op www.lomap.be.

Superhero Games

Er duiken nieuwe superhelden op in jouw wijk! Hun eerste actie is de buurtbewoners vragen wat er beter kan in de wijk. Elke superheld werkt daarna met de persoonlijke superkracht een utopie of droombeeld uit waarbij telkens een probleem wordt opgelost.

In dit participatief traject maken kinderen of jongeren hun eigen videogame. Ze maken zelf een verhaal en programmeren hun eigen spel. Achteraf kunnen ze het spel online spelen en eventueel ook downloaden van de Google Playstore voor hun smartphones en tablets. Benieuwd naar enkele werkresultaten? Neem een kijkje op de JES Medialabo pagina

We werken graag inspraak- en participatietrajecten op maat uit voor jouw stad, wijk of school.

Enkele van onze projecten:

Buurt Bestuurt

Ninoofsepoort

Info & aanvragen:

jessica.vosters@jes.be;gitte.vanderbiest@jes.be;