Op 22 april organiseerde deBuren een online debat rond jongeren en politie. In Atelier Actua onderzochten ze de onderliggende oorzaken van deze problematiek en gingen op zoek naar maatschappelijke, structurele antwoorden. Onze directeur Liselotte Vanheukelom zat mee aan de tafel.

Samen met Ilyas Mouani (voorzitter van de jeugdraad), Yassine Boubout (onderzoeker van politiegeweld en activist) en Sarah Frederickx (diensthoofd communicatie politiezone Brussel Zuid) deelde Liselotte haar visie over het spanningsveld tussen jongeren en politie.

Liselotte: “Er zijn een aantal zaken waar we rekening mee moeten houden. 40 % van de Brusselse bevolking is jonger dan 30 jaar. 40% van de kinderen en jongeren groeit op in een gezin dat de armoedegrens benadert. Men staat niet voldoende stil bij wat dit inhoudt. Dit in combinatie met een hoge jeugdwerkloosheid, een hoge bevolkingsdichtheid, slechte behuizing, armoede en COVID-19 zorgt voor een explosieve situatie. Daarnaast is de publieke ruimte voor heel veel jongeren hun living, hun wijk.

“Een identiteitscontrole van 5x per dag, is iets wat heel veel jongeren meemaken. Laatst zag ik een reportage waarin een journalist vroeg aan een politieagent: “Vind je het niet vervelend dat je 5x per dag wordt uitgescholden door jongeren?”. Waarop die politieagent heel mooi zegt: “Als je daar niet tegen kan, ben je niet gemaakt voor dit vak.”. Maar het zette me wel aan tot nadenken. De reporter stelde de vraag met het idee dat het normaal is dat die politieagent boos zou worden. Maar we vinden het abnormaal dat een jongere die 5x per dag, soms op een niet zachte manier, een identiteitscontrole moet ondergaan, de diplomatie en de vriendelijkheid heeft om te blijven staan.”

“Als politieagent moet je van veel markten thuis zijn, net zoals een jeugdwerker. Als je je in de publieke ruimte begeeft, moet je heel veel competenties hebben. En als je dan kijkt naar de opleiding tot politieagent, dan is dat kort. Ik begrijp dat het moeilijk is. Het vergt een constante opleiding binnen je beroep.”

Herbekijk hier de volledige opname (vanaf minuut 6): https://fb.watch/5ae2yB0QMK/

Herbekijk hier de opname van deBuren:

Vanaf minuut 6
antwerpen-nlbrussel-nlgent