J’ai découvert que je n’ai pas besoin du Playstation pour m’amuser!

...

Bel´J project JES Brussels

Eind 2018 namen de compagnons deel aan een BEL´j uitwisselingsproject*.

Aangezien één van de doelstellingen van de compagnons het verbreden van het netwerk van de jongeren is, moesten we de insteek voor ons uitwisselingsproject niet ver gaan zoeken. Sommige van onze jongeren weten bijvoorbeeld niet dat JES ook allerlei andere projecten in Brussel heeft. Zo heeft JES een project in Elsene waarvoor we samenwerken met het Franstalige jeugdhuis XL’J. Zij waren zeer enthousiast om onze partner te zijn in dit project.
Het project bestond uit een startdag, 2 weekends en een terugkomdag. Het doel was dat ´Vlaamse´ en ´Franstalige´ Brusselse jongeren elkaar zouden ontmoeten, om van elkaar te leren en elkaars cultuur beter te leren kennen. Want hoewel de jongeren allemaal in Brussel wonen, kennnen ze elkaar niet. Ze behoren tot een andere taalgemeenschap, wonen in andere delen van de stad en ontmoeten elkaar niet zomaar.

Malmedy – “die boswandeling was precies Twilight”

Het eerste weekend trokken we naar Malmedy, ver weg van de stad. Dit zijn onze jongeren niet gewoon. “Sa fait du bien d´etre loin de Bruxelles” was één van de vaak gehoorde uitspraken. Op zo´n moment besef je dat jongeren soms nood hebben om gewoon weg te zijn, om aan iets anders te denken dan aan de routine van elke dag. Tijdens het weekend speelden we een laddercompetitie waarin verschillende talenten aan bod kwamen. Het was een meerwaarde voor de jongeren om elkaar te laten zien waar ze goed in zijn. Er was tijdens dit spel ook ruimte om te werken aan communicatie, durven, vertrouwen, versterken. De jongeren gaven zelf aan: C´est trop marrant, on apprend à se connaitre d´une autre façon of Tu danse trop bien, j´aurais aimé danser comme toi! Tu danse depuis que tu es petite?

De reacties na een wandeling met opdrachten in het mooie bos van Malmedy: “Waah het was super! Ik heb nog nooit zo in de natuur gestapt! Franchement c´était fatiguant mais magnifique! On a pris pleins de photos! Enfête on ne réalise pas que la nature peu vraiment ëtre beau!”. Op dat moment besef je welke rol je als jeugdwerker kan spelen. Hen iets anders laten zien, nieuwe ontmoetingen, durven risico´s nemen …

Om het weekend af te sluiten verlegden we onze grenzen met een hoogteparcours en een deathride. Dit was zowel voor de jongeren als de begeleiders niet vanzelfsprekend ;)! Het was schitterend om te zien hoe de jongeren elkaar vertrouwden. Dat er tijdens het weekend een veilige context gecreëerd is, werd bewezen door hoe goed de jongeren samenwerkten, elkaar motiveerden zowel in Frans als in het Nederlands. Op dat moment was taal, verschil, achtergrond, gewoon niet van belang.

Gent – Ik verwacht dat dit weekend even leuk is als vorige keer in de Ardennen!


Het tweede weekend in Gent lag volledig in handen van de jongeren. Zij kregen, ondersteund door een jeugdwerker, de verantwoordelijkheid en de kans om het zelf te organiseren. Zo gaven we hen de kans om bepaalde competenties zoals plannen, samenwerken, vertrouwen te versterken. De jongeren waren al van het begin enthousiast, iedereen was blij om elkaar terug te zien.

In Gent waren de jongeren onder de indruk van het avondspel in de stad. Sommigen waren er nog nooit geweest. “Enfête y a des belles choses à voir en Belgique, dés fois on n´oublie cela”, de meerwaarde van zo een project is dat ze plaatsen ontdekken waar ze anders nooit zouden komen. Het hele weekend gebruikten we de accommodatie van JES Gent, zo ontdekten ze dat JES veel meer is dan het project waarin ze zelf meedraaien. De jongeren zeiden “JES est partout ou quoi?”.

Ook dit weekend was voor de jongeren een verrijking. Sommigen hadden nog nooit voor een groep gekookt of een spel voorbereid. Het was ook mooi om te zien hoe de compagnons een grote rol speelden. Voor hen was deze opdracht niet nieuw, maar ze vonden hun uitdaging in hun rol als grote broer/zus.

Ce que j´ai aimé ce weekend c´est l´ambiance dans le groupe!


Door dit project konden onze jongeren zien dat ze gemeenschappelijke ervaringen en talenten hebben, ook al komen ze uit verschillende gemeenschappen. Ze wisselden spelletjes uit en ontdekten liedjes uit de andere taalgemeenschap. De verantwoordelijkheid die iedere jongere tijdens dit proces droeg hebben ze ook getoond door elkaar te versterken en uit te wisselen.

Soit,

Een boswandeling, een avontuurlijk hoogteparcours in Coo, geschiedenis en pittoreske selfies in het mistige Gent werden gemengd met groepsbindende spelletjes, peer to peer leren, veel vertalen en een giga-kookuitdaging tot een superfijne cocktail en een heerlijke, GEWOON een toffe groep!


*Bel´J ondersteunt groepsuitwisselingen en vrijwilligerswerk over de taalgrens

Youssra Tahiri & Jessica Vosters
Februari 2019


Waah het was super! Ik heb nog nooit zo in de natuur gestapt! Franchement c´était fatiguant mais magnifique!