Kinderen baas is een project waarbij cultuurhuizen en jeugdorganisaties elkaar op een actieve manier leren kennen en daarmee een duurzame samenwerking opbouwen. De partnerschappen, bestaande uit één cultuurhuis en één jeugdorganisatie, worden aan het begin van het traject aan elkaar gelinkt met de ondersteuning van JES en LASSO. Trajectmatig werken, participatie, innovatie en het toonmoment staan centraal. De invulling van ieder traject wordt gekozen door de organisaties en meer specifiek door de kinderen zelf.
Wij mogen vandaag de baas zijn.’Een cultuurhuis voor 1 dag overnemen! Voor de kinderen van 5 verschillende jeugdorganisaties werd deze uitdaging dit schooljaar een realiteit. Op 5 april 2017 werd het traject van Zinnema en d’Broej deelwerking Ratatouille afgerond, een traject waar ik als stagiaire deel van mocht uitmaken.
’We hebben veel verantwoordelijkheden gekregen, dus we moeten dat hier zeker goed doen.’
Enkele maanden geleden startten we ons avontuur met een bezoek aan Zinnema. Daar kregen de kinderen de kans om het open talentenhuis eerst in al haar glorie volledig te verkennen, te ontdekken en vervolgens ook volledig op stelten te zetten. Aan de hand van verschillende methodieken gingen we aan de slag. We hielden een brainstorm waar ze al hun fantasie in kwijt konden en een officiële stemming waarbij ze ieder individueel mochten stemmen op alle ideeën die ze wilden meenemen naar het toonmoment op 5 april. Tijdens overlegmomenten gingen we samen met de kinderen met duidelijke argumenten op zoek naar enkele concrete ideeën die we uiteindelijk gingen verwezenlijken. Al snel werd duidelijk dat ze een eigen rap gingen bedenken. Zinnema was dan ook de ideale plek om het liedje heel professioneel op te nemen. Dat moesten zoveel mogelijk mensen horen… We organiseren een toonmoment in Zinnema zelf! En daar begon het.
’We mochten op de bureaustoel van de baas zitten, toen voelde ik mij echt een baas!’
We moeten onze presentatie voorbereiden. We moeten onze mama’s, papa’s, vrienden en vriendinnen uitnodigen. We moeten de uitnodiging ontwerpen, maar hoe doen we dat? Wie gaat aan het onthaal staan en wie doet de bar? Doorheen het traject kregen de kinderen de tijd om samen met de begeleiders op zoek te gaan naar manieren om hun doel te bereiken. Daar bovenop had Zinnema voldoende artistieke talenten in huis om de kinderen mee te ondersteunen zoals een danser en een professionele presentator die hen klaarstoomden om zelfzeker op een podium te staan.
’Wauw, we hebben dat hier echt allemaal zelf gedaan!’
Het was voor mij als stagiaire prachtig om te zien hoeveel groeikansen er in het project zaten voor zowel de kinderen, de begeleiders als voor mezelf. Ik kreeg vanuit JES de kans om een overzicht te houden over de verschillende trajecten. Ieder traject kreeg een compleet unieke invulling, maar toch werd er steeds hetzelfde in de kinderen naar boven gebracht. De kinderen werden zelfzekerder, ze ontdekten verborgen talenten, ze ontwikkelden een sterk verantwoordelijkheidsgevoel, de begeleiders beleefden het participatief werken en zagen zelf welke vruchten ze ervan konden plukken. De kansen waren eindeloos.
Benieuwd naar meer?
Op 6 juni nodigen we jullie graag uit op ons inspiratiemoment waarop onze pioniers jullie graag wat meer vertellen over hoe zij het project ervaren hebben en wat voor hen de meerwaarde was. Aan de hand van verschillende workshops gaan we samen op zoek naar hoe jij het project eventueel een plaats kan geven binnen je eigen organisatie. Interesse? Dan zie ik jou graag op 6 juni van 14:00 tot 16:30 in ARGOS (Werfstraat 13, 1000 Brussel).
Inschrijven kan hier
Geschreven door Anissa Maataoui
We mochten op de bureaustoel van de baas zitten, toen voelde ik mij echt een baas!