Straathoekwerk bestaat 30 JAAR

Het straathoekwerk van JES bestaat 30 jaar.

30 jaar tussen straat en loket, tussen onderkant en bovenkant; in witte, zwarte en grijze zones; tussen hoop en frustraties, soms een lach en soms een traan; met vallen, opstaan en weer doorgaan.

30 jaar met jongeren:  met en zonder papieren, met en zonder dak, met minder kansen maar veel competenties, dromen en talenten; van Kuregem en Sint-Gillis, tot het centrum en Molenbeek.

30 jaar ‘ er zijn’ individueel en in groep, voelsprieten uitsteken en problemen aankaarten. 

Gedurende een heel jaar belichten we onze geschiedenis en evolutie.  

We delen onze praktijken, ervaringen en expertise.
We duiken in archieven en creëren nieuwe dingen, laten jongeren, oude en nieuwe straathoekwerkers en partners aan het woord.

We nemen u mee op sleeptouw in onze leefwereld.

Toen en nu

Interview An van Damme, oud-directeur van JES vzw

In 1984 werd JES opgericht om de jeugdateliers, jeugdhuizen en jeugdbewegingen in Brussel te ondersteunen vanuit de NCC (nu VGC). Een jaar later werd JES een onafhankelijke vzw. Tien jaar later zag straathoekwerk het levenslicht binnen JES vzw.

Uit het archief ’95

Na een eerste jaar van straathoekwerk in Brussel volgt ook een eerste jaarverslag.
Hier kan je het voorwoord van het jaarverslag lezen.


Interview Hanne Stevens, Coördinator Straathoekwerk van JES vzw

Terwijl de temperaturen het vriespunt bereiken, gaan Liselotte Vanheukelom, directeur JES Brussel, en Hanne Stevens, coördinator straathoekwerk met mekaar in gesprek naar aanleiding van 30 jaar straathoekwerk. Een terugblik en vooruitblik

Uit het archief ’94

De eerste straathoekwerkers
In 1994 werft de VGC de eerste straathoekwerkers aan, 7 straathoekwerkers, een reactiveringswerker, een coördinator en een administratieve kracht kunnen effectief van start gaan. Wel moeten de straathoekwerkers zelf nog opgeleid worden natuurlijk. Ze werden ingezet in de Begijnhofwijk (Brussel) en de wijken rond het Bloemenhofplein (Brussel) en de Parvis in Molenbeek.

Ontdek hier een krantenartikel die enkele straathoekwerkers in beeld bracht.

Signaalwerk

Straathoekwerk en de signaalfunctie

Ter ere van het 30-jarig jubileum van het straathoekwerk kroop Tamara Laevaert van SAM vzw in haar pen rond het belang van de signaalfunctie binnen het straathoekwerk.  SAM, Steunpunt Mens en Samenleving ondersteunt, inspireert en daagt professionals uit via kennis en expertise binnen verschillende domeinen van de hulp- en dienstverlening waaronder het straathoekwerk.

De uitvaartplechtigheid van sans-papiers

Uit het archief 2009

Met een eis tot regularisatie van hun verblijf, hielden 230 sans papiers een hongerstaking in de Brusselse Begijnhofkerk in 2009.
Onze toenmalige straathoekwerkers, verontwaardigd omdat er op politiek vlak maar weinig bewoog en de situatie na 79 dagen ronduit gevaarlijk werd, organiseerden een opgemerkte symbolische uitvaartplechtigheid.

Uit het archief 2012

Leeggoed / Vidânge
In 2012 legden de straathoekwerkers van JES de aandacht op het huisvestingsprobleem in Brussel. In het project Leeggoed/Vidânge werden twee vaststellingen gelinkt: een nijpend tekort aan sociale huisvesting en de grote leegstand in onze hoofdstad.

Een video rapportage werd toen gemaakt om het project uit te leggen.


Uit het archief 2010

Babylon Congres
Onze straathoekwerkers organiseerden in 2010 een congres over de toegankelijkheid van de Brusselse welzijnsinstellingen. Ze legden daarbij een focus op de taalbarrières die er vaak plaatsvonden, en eigenlijk er nog steeds zijn. In het kader van dit congres werd er een placemat ontworpen met daarop tips en tricks om de taalbarrière te verminderen.

Uit het archief 2016

Signaalwerk van A tot Z
Naast onze begeleidingen van gasten, werkt straathoekwerk ook aan structurele verandering. Er komen namelijk geregeld signalen naar boven die duiden op hiaten die de individuele situatie overstijgen. Deze hiaten en problemen klagen we aan op structureel niveau bij verschillende instanties zoals lokale en bovenlokale besturen, politie, andere organisaties, etc. Met of zonder de doelgroep laten we van ons horen via gerichte acties, samenwerkingsverbanden, opiniestukken en aanbevelingen.

Goed, maar wat houdt dat dan concreet in? In 2016 lijstten we al een aantal basisprincipes en projecten op aan de hand van het alfabet in ons straathoekwerk magazine.

Individueel straathoekwerk

Podcast: “Wij zijn de lijm”

Hoe kijken oud-straathoekwerkers terug op hun tijd in de Brusselse wijken? In deze podcast gaat collega Ulrik in gesprek met voormalig straathoekwerkers Karolien Ory en Kris Blervacq.  Ze hebben het niet enkel over welke plaats het straathoekwerk heeft ingenomen in hun leven, maar schetsen ook een beeld van hun alledaagse realiteit.  

ingang abattoirs met zicht op de Heyvaertstraat

Uit het archief 2009

Groetjes uit Kuregem
Geïnstalleerd aan een tafel in een volkscafé ergens in Anderlecht schetst Heleen ons een diversiteit aan ontmoetingen die kunnen plaatsvinden op een doordeweekse dag in het straathoekwerk.

Uit het archief 2011

Het verhaal van Norman
Het kruispunt aan de metrohalte Ribaucourt. Een plaats met veel gezichten. Pendelaars kruisen er straatbewoners en druggebruikers die vooral gezien worden als overlast. Maar achter de overlast schuilen mensen en verhalen. Joris vertelt ons over de strijd van Norman.


Uit het archief 1999

Een kennismaking met een onbekende wereld
De eerste weken en maanden als straathoekwerker worden gekleurd door observatie en aanwezigheid. Twee belangrijke elementen voor ieder beginnend straathoekwerker. In 1999 was dit niet anders. We nemen je mee in de ervaringen van een beginnend straathoekwerkster in die periode.

Vrijwilligerswerking

Podcast: “Dans les coulisses du travail de rue”

Salim en Ahmed zijn vandaag twee straathoekwerkers van het JES team. Maar zij kwamen al veel vroeger in aanraking met JES. Eerst als jongeren van de wijk en daarna als vrijwilligers.
In een podcast leggen ze uit wat hun parcours bij JES is geweest en hoe het is om vrijwilliger en straathoekwerker te zijn.

Deze podcast bestaat enkel in het Frans.

Uit het archief 2021

Interview met Ahmed Meftah over sociaal-sportief werk
Ahmed gaf in 2021 een interview voor het boek “Praktijkgids sociaal-sportief” waarin hij uitlegt hoe belangrijk sport in zijn werking is als groepswerker in het straathoekwerkteam en hoe hij van hieruit vrijwilligers kan motiveren en laten groeien.

Park Crickx

Uit het archief 2020

Een interview met Badr, een vrijwilliger van Kuregem
Badr groeide op in Kuregem. Op een dag werd hij aangesproken door onze straathoekwerkers of hij geen activiteiten wou organiseren voor de jongeren in de wijk. In 2020 werd hij hierover geïnterviewd.

Uit het archief 2022

Fun Anderlecht, een initiatief van vrijwilligers
In 2022 interviewden we onze straathoekwerker Brahim over het project Fun Anderlecht. Een voetbalploeg helemaal opgestart van nul door vrijwilligers. Ook onze manier van werken met vrijwilligers kwam hierin aanbod.