JES Antwerpen engageerde zich opnieuw om van 1 t.e.m. 10 oktober deel te nemen aan de 10-daagse van de geestelijke gezondheid. Jeugdwerkers gingen samen met onze signaalwerker welzijn aan de slag om activiteiten te ontwikkelen op maat van de leefwereld van jongeren. De focus lag op mentaal welzijn en ‘samen veerkrachtig’. Een greep uit het aanbod.


Samen zetten jeugdwerkers van JES Antwerpen ‘geestelijke gezondheid’ in de kijker. Ze creëerden bewustzijn bij zichzelf en bij de jongeren met als resultaat krachtige, oprechte en kwetsbare interacties.

Overzicht activiteiten

We organiseerden activiteiten voor de verschillende kinder-, meisjes, – jongens- en jongerenwerkingen. Van een workshop zelfzorg, activiteiten rond emoties en goed in je vel zitten, samen koken, rots en water training, tot verbindende vrouwen- en mannencirkels.

Maar voor JES is mentaal welzijn het hele jaar door belangrijk. Daarom zetten we in op waardevolle samenwerkingen en partnerschappen.

Podcast

Vorig jaar maakten jeugdwerkers een podcast, bestaande uit 4 afleveringen. Ze gaan er met jongeren in dialoog. Beluister ze hier via Spotify. Volgende thema’s staan centraal:

  • Het in vraag stellen van je eigen referentiekader
    “Als ik een situatie meemaak waar ik niet van weet hoe ik er op moet reageren of ik heb een zware dag gehad waarin ik verkeerd reageer vraag ik aan iemand van de buitenwereld hulp. Heb ik goed gereageerd? Wat kan ik beter doen? Altijd dingen blijven inslikken wordt te veel, dan ga je crashen.”
  • Rollen in de maatschappij en de invloeden van sociale media.
    “Ik kan makkelijk omgaan met de impact van sociale media. Voor mij maakt het niet zo uit hoe ik er uit zie, zolang ik maar gelukkig ben met mijzelf. Maar andere mensen denken daar anders over na, zei gaan zichzelf onzeker gaan voelen. Ze gaan zichzelf vergelijken met mensen van sociale media”
  • Corona
    “School, afstandsonderwijs… Ik voelde mij een beetje eenzaam. Ik kon aan niemand hulp vragen. Sommige leerkrachten waren er niet in die moeilijke tijden. Ik vond dat wel een beetje jammer. Sporten en op mijzelf nadenken hielp om mij door deze eenzaamheid te halen.
  • Reflecteren over jezelf en je zelfbeeld
    “Er was een periode dat ik 115 kg woog, een heel gezette en dikke jongen. Het is heel makkelijk om een scheldwoord te roepen maar niemand weet wat er achterliggend is bij die persoon.”

Ontdek in dit filmpje wat een brugfiguur welzijn doet.

antwerpen-nlbrussel-nlgent