Het is de Week van de Vrijwilliger! We hebben daarom onze vrijwilligers een paar vragen gesteld! Ontdek hier waarom Miriam vrijwilligerswerk doet en haar ervaringen.

Waar werk je als vrijwilliger?

Miriam: Ik zet mij in als vrijwilliger bij Lukas, Gitte en Fevzi. Mijn taken variƫren afhankelijk van met wie ik werk. Met Gitte en Jessica hebben we een klein speelplein opgezet, met Lucas richtte ik me op animatie, en met Fevzi was het voor de animatorcursus. Ik ben begonnen in mei vorig jaar, dus het is bijna een jaar geleden.

Wat zijn jouw taken als vrijwilliger?

Miriam: Het bezorgen van kinderen en jongeren een geweldige tijd door middel van spelletjes, animatie en simpelweg samen zijn met hen.

Waarom doe je vrijwilligerswerk? Wat is je drijfsfeer?

Miriam: Iemand bij JES heeft me verteld over de organisatie en ik was meteen enthousiast. Ook al word ik er niet veel voor betaald, ik vind het geweldig om mensen te helpen. Daarnaast leer ik continu nieuwe mensen kennen, zowel bij JES als door JES.

Hoe lang ben je als vrijwilliger actief bij jouw organisatie ?

Miriam: Ik ben begonnen in mei 2023, dus ik denk dat het ongeveer een jaar geleden is gestart.

Wat is je motivatie om vrijwilligerswerk te doen bij jouw organisatie?

Miriam: Ik voel me daar op mijn gemak en word niet beoordeeld om wie ik ben. Bij elk probleem kan ik ook daar ook terecht voor een goed gesprek. Het is geweldig om te zien en te ervaren hoe iedereen bij JES zich inzet voor de jongeren.

Ben je van plan om als vrijwilliger actief te blijven voor jouw organisatie ?

Miriam: Natuurlijk!!!

Is vrijwilligerswerk makkelijk te combineren met andere zaken zoals school of werk ?

Miriam: Vrijwilligerswerk is gemakkelijk te combineren, vooral buiten de schooluren. Echter nu vanwege mijn stage kan ik niet altijd deelnemen aan de woensdagnamiddagen.

Krijgen jullie genoeg waardering?

Miriam: Absoluut! Hoewel het soms misschien niet expliciet wordt uitgedrukt, voel ik toch echt de waardering.

Wat zijn de nadelen van vrijwilligerswerk?

Miriam: Het betaald niet goed voor het harde werk dat een vrijwilliger moet doen. Ik vind het zelf niet erg maar dat zorgt ervoor dat andere die stap niet direct gaan zetten. Ik zou ook graag meer activiteiten willen doen onder vrijwilligers zelf zodat we elkaar ook beter kunnen leren kennen. De organisatie heeft vorig jaar voor momenten gezorgd waar dit mogelijk is maar er mogen er gerust nog een paar komen.

Welke tips zou je geven aan andere vrijwilligers ?

Miriam: Geniet ervan, want je zult niet altijd de tijd hebben om vrijwilligerswerk te doen. De voldoening die je ervan krijgt, vind je niet in ander werk.

Waarom moet iedereen aan vrijwilligerswerk doen?

Miriam: Je krijgt de kans om je voor te bereiden op het echte leven en te ontdekken wat er op je te wachten staat. Je hebt de mogelijkheid om verschillende vaardigheden te ontwikkelen, zoals leren hoe je een animator of instructeur kunt zijn, moeilijke situaties regelen,… . Uit de activiteiten die je doet kun je zelf ook veel leren.

Het bezorgen van kinderen en jongeren een geweldige tijd door middel van spelletjes, animatie en simpelweg samen zijn met hen