Het is de Week van de Vrijwilliger! Een perfect moment om onze oprechte dank uit te spreken aan al onze fantastische vrijwilligers. Afgelopen zaterdag hebben we een vrijwilligersdag georganiseerd, met lekker eten en interessante vormingsmomenten. Tijdens deze dag hebben we ook de kans gegrepen om interviews af te nemen van enkele van onze vrijwilligers. Hieronder vind je het interview met Rehmat en Noor, beide actief als vrijwilliger bij JES.

Waar werk je als vrijwilliger?

Anas: Wij zijn beide vrijwilligers bij JES in Gent.

Wat zijn jouw taken als vrijwilliger?

Rehmat: Wij bieden activiteiten aan voor jongeren die graag hun Nederlands willen verbeteren. Deze activiteiten vinden plaats op woensdag en zaterdag, maar vooral op woensdag.

Noor: We helpen soms ook mee met het organiseren van events. Deze kunnen ook ‘s avonds plaats vinden.

Waarom doe je vrijwilligerswerk? Wat is je drijfsfeer?

Noor: Ik geniet ervan om met andere jongeren samen te zijn.

Rehmat: Ik heb een grote vriendenkring opgebouwd binnen JES omdat ik er ook al een tijdje kom. Het voelt niet als vrijwilligerswerk; zowel de jongeren als wijzelf hebben simpelweg een geweldige tijd samen.

Noor: Ik ben het een met Rehmat eens. Het is gewoon gezellig onder elkaar. Het is ook fijn om met Luka en Michiel activiteiten te doen.

Hoe lang ben je als vrijwilliger actief bij jouw organisatie ?

Rehmat: Ik ben al 4 jaar actief bij JES en mijn kennismaking met de organisatie was behoorlijk grappig. Ik herinner me dat ze op een pleintje stonden met oliebollen of een hotdogkraam, ik weet het niet meer precies. Ik vroeg of ik mee mocht doen en de rest is geschiedenis, haha!

Noor: Ik ben ondertussen 3 jaar actief bij JES. Ik heb mijn animatorcurcus bij JES gedaan.

Wat is je motivatie om vrijwilligerswerk te doen bij jouw organisatie?

Rehmat: Het voelt helemaal niet als werk of vrijwilligerswerk; het is gewoon samen zijn met vrienden en het organiseren van activiteiten. We leren ook voortdurend nieuwe mensen kennen. Het is gewoonweg gezellig en plezierig.

Noor: We genieten ook van veel vrijheid. We hebben de mogelijkheid om onze eigen activiteiten voor te bereiden, zoals bijvoorbeeld mountainbiken.

Ben je van plan om als vrijwilliger actief te blijven voor jouw organisatie ?

Rehmat: JESFAMILY FOREVER! We zijn de kinderen van Luka en Michiel. Totdat ik zelf kinderen heb, dan zal ik waarschijnlijk moeten oppassen.

Noor: Ik blijf nog een lange tijd bij JES. Ik ben niet van plan om te stoppen.

Is vrijwilligerswerk makkelijk te combineren met andere zaken zoals school of werk ?

Rehmat: Ik studeer International Business, en ik vind het fantastisch hoe goed ik mijn vrijwilligerswerk kan combineren met mijn studie. Bovendien heb ik hier specifieke vaardigheden geleerd, zoals het leggen van contacten, die ik zeker kan toepassen tijdens mijn studie en in mijn toekomstige carrière.

Noor: Ik zit nog op de middelbare school, dus ik ben flexibel. Doordeweeks heb ik lessen en in het weekend ben ik vrij.

Krijgen jullie genoeg waardering?

Noor: Ja zeker!

Rehmat: We maken deel uit van de organisatie, niet alleen als deelnemers.

Welke tips zou je geven aan andere vrijwilligers ?

Rehmat: Haha, zeker weten! Geniet van het leven en koester je tijd. Vrijwilligerswerk doen is belangrijk.

Noor: Gewoon blijf jezelf, doe wat je graag doet.

Waarom moet iedereen aan vrijwilligerswerk doen?

Rahmet:Soms hebben mensen inderdaad te veel vrije tijd, terwijl jongeren juist jouw tijd en ervaring goed kunnen gebruiken. Je hulp en ervaring kunnen een groot verschil maken in het leven van jongeren.

Noor: Precies wat Rahmet zegt! Als je goed bent in het organiseren van activiteiten en sociaal bent, zou vrijwilligerswerk zeker iets voor jou kunnen zijn. Het is een geweldige manier om je vaardigheden te benutten en anderen te helpen.

We maken deel uit van de organisatie, niet alleen als deelnemers.