Hoe doen we het?

  • Geïntegreerde aanpak

JES benadert de jongere in zijn geheel met aandacht voor de verschillende levensdomeinen. We slopen de muren tussen beleids­domeinen en ontwikkelen projecten op het kruispunt van jeugdwerk, opleiding, werk en welzijn. Het stelt ons in staat om het beste uit verschillende werelden te combineren. Indien mogelijk, doen we dat met (verrassende) partnerschappen.

  • Focus op competenties

In onze steden lopen vele jongeren met talent rond, talent dat al te vaak onaangeroerd blijft. JES biedt jongeren een omgeving waarin ze kunnen experimenteren en hun (soms onvermoede) talenten en competenties kunnen ontdekken en ontwikkelen. De versterking van het individu heeft ook een bredere impact op de buurt en de stad. De noden en drijfveren van de jongeren staan centraal. We werken zoveel mogelijk ervarings- en groepsgericht.

  • Participatief

We vertrekken steeds vanuit de leefwereld, talenten en drijfveren van jongeren. In de trajecten die we samen met hen opzetten, staan zij zelf aan het roer en worden ze steeds meer mede-eigenaar van hun projecten, buurt en stad. In het verlengde daarvan, zetten we in op het versterken van de stem van jongeren opdat die ook gehoord worden door beleid, stadsactoren, de bredere publieke opinie…

  • Vindplaatsgericht

In plaats van te wachten tot jongeren naar ons komen, trekt JES naar de plaatsen waar jongeren zich bevinden en elkaar ontmoeten. Vaak is dat in de publieke ruimte. Daardoor komen we vaak terecht op plaatsen in de stad waar geïnstitutionaliseerd jeugdwerk (nog) niet bestaat en waar we de mogelijkheden tot nieuwe vrijwilligersengagementen verkennen. Vanuit hun vertrouwde omgeving stimuleren we jongeren vervolgens in wat zij willen ondernemen.

  • Beleidsgericht

JES wil samen met jongeren een hoofdrol spelen in het debat over jong zijn in de stad. We ondersteunen jongeren in hun groeiproces als woordvoerder en leider van hun generatie. Tegelijkertijd versterkt JES hun stem door expertise, opgebouwd uit praktijkervaring, te delen met partnerorganisaties en beleidsmakers. Het is een voortdurend streven van JES om de referentie te zijn als het gaat over jongeren in de stad.

Smaakt dit naar meer? In de categorie ‘Aan de Slag’ van onze JES Academy nemen we je mee in hoe we bij JES werken. Raak geïnspireerd door onze Talks, dompel je onder tijdens onze Walks of leer hoe je zelf aan de slag kunt in je eigen context via onze Vormingen.

Jongeren maken de stad!