Onze nieuwe vindplaatsgerichte jeugdwerker Rukiye trekt de straat op in Gent. Je vindt Rukiye door af te gaan op het vrolijke gebabbel met de PleinPatrons in het Tolhuispark.
Wie is Rukiye?
“Ik studeerde sociaal-cultureel werk en ben daarna aan de slag gegaan in het onderwijs. Ik gaf les op twee scholen en gaf Nederlands en algemene vakken aan nieuwkomers. Ik heb het onderwijs achter mij gelaten omdat het te prestatiegericht werd. Leerlingen staan enorm onder druk en moeten telkens maar meer en meer presteren. Nu ben ik blij dat ik bij JES Gent werk. Ook een uitdagende job, ik kick daar wel op.”
“Ken je de Indiase dans Kathak? Dat is een klassieke, verhalende dansstijl uit India. Ik volg dit nu al een paar jaar en tijdens corona ben ik thuis blijven oefenen. Gezichtsexpressie staat hierbij centraal. Misschien daardoor dat iedereen zegt dat ze op m’n gezicht kunnen lezen wat ik denk. Een resting bitch face is niet aan mij besteed.” (lacht)
“Ik lees super graag, vorige maand las ik 4 boeken uit. Mijn lievelingsboek als dertienjarige was Hasse Simonsdochter van Thea Beckman. Het gaat over de vijftienjarige Hasse die er liever op uittrekt met pijl en boog dan dat ze thuis zit te wachten op de geschikte huwelijkskandidaat. Heerlijk om te lezen. Mijn lievelingsboek van dit moment: De boekhandel van Teheran van Marjan Kamali.”
Je vertelde ook dat je al heel wat vrijwilligerswerk hebt gedaan?
“Ik deed vrijwilligerswerk in een vluchtelingenkamp in Turkije. Na m’n studies ben ik daar als vrijwilliger gaan helpen, de eerste keer verbleef ik er 3 maanden en de keer nadien 6 maanden. Dat is echt een eye opener. Je wil kinderen hun vrije tijd laten beleven en hen afleiden door het organiseren van sportactiviteiten, spelletjes te spelen, nieuwe dingen aan te leren …”
De PleinPatrons bestaan ondertussen uit een ploeg van 11 jongeren, die een signaalfunctie opnemen in de Gentse parken. Dat vind ik geweldig!
Wat typeert jou als persoon?
“Ik kan het met iedereen vinden. Ik kom uit een gezin van 8 kinderen en ben zelf de jongste. Misschien vandaar dat ik makkelijk in de omgang ben. En tegelijkertijd heb ik een je m’en fous-houding die jongeren aanspreekt. Ik ga me niet snel druk maken of opjagen. Jongeren weten dat ze bij mij terecht kunnen en ik probeer zo toegankelijk mogelijk te zijn. Ik heb die Gentse doeningen: we spreken dezelfde straattaal, bellen, sms’en. De jongens die op de pleintjes rondhangen zijn vaak van Turkse afkomst en dat schept een band. Je hebt onmiddellijk meer vertrouwen.”
Dat komt zeker van pas binnen je job?
“Ik werk als PleinPatron-coach en vindplaatsgerichte jeugdwerker. Je moet constant in contact staan met de jongeren en weten wat er leeft. Je gaat op zoek naar jongeren die niet bereikbaar zijn via de toegankelijke paden. Jongeren zonder diploma, zonder job, met een drugsproblematiek, een moeilijke thuissituatie … die komen niet zomaar op de deur kloppen en vragen om hulp. En dus moet je een manier vinden om met hen te communiceren.”
Waar ben je fier op?
“Ik werk nog maar 3 maanden bij JES Gent. Maar als je ziet dat mijn collega Ilyass en ik ondertussen een ploeg van 11 PleinPatrons tussen de 18 en 25 jaar ondersteunen, die een signaalfunctie opnemen in de Gentse parken waar we actief zijn, dan vind ik dat geweldig! Laatst was er een groep mensen aan het picknicken in het park en toen heeft onze PleinPatron vuilniszakken uitgedeeld zodat het park zeker netjes zou blijven. Die betrokkenheid! Ik kijk uit naar wat er nog allemaal gaat volgen!”