Alle blogs van jes.be
Interview met Ahmed Meftah
Interview met Ahmed Meftah over sociaal-sportief werk
Straathoekwerker bij JES
In de praktijkgids sociaal-sportief werk uit 2021 getuigen 125 werkers over hun visies, noden en dromen. Over wat goed loopt en over wat nog veel beter zou kunnen lopen. Ook ‘onze’ Ahmed Meftah, straathoekwerker werd toen geïnterviewd.
Nood aan collectief denken, schaalvergroting én extra middelen!
Ik groeide op in Square Albert, een volkse buurt in Anderlecht. We hadden een goal op een muur getekend om te kunnen voetballen; dat was het enige verzetje dat we hadden. Later ontstond er een voetbalclub en een thaibokswerking, maar beide bleven niet bestaan door een tekort aan middelen. Iedereen moest terug zijn eigen weg opgaan. En dat is het hardste voor jongeren: wanneer er geen opvolging, geen kader meer is en ze zich niet meer kunnen uitleven en ontplooien. Dan vallen ze in een zwart gat. Ik was redelijk groot en zwaar voor mijn leeftijd en wou kost wat kost trainen. Ik schreef mij in 2009 in bij Volpé Boxing Club Anderlecht en die training deed mij veel deugd. Ik was zeer impulsief en wist met mijn energie geen blijf. Boksen hielp me om mijn energie te kanaliseren.
Met ouder te worden, moest ik mijn plan leren trekken zonder de hulp van mijn ouders. Toen heb ik ontdekt dat sport en sociaal werk heel wat raakvlakken hebben: een sociale aanpak, het belang van integratie, oog voor de gemeenschap. Sport vermindert sociale exclusie en helpt om je zelfbeeld op te krikken.
Mijn grootste verwezenlijking is de oprichting van de JES-bokswerking in Anderlecht. Het project startte in 2017 en ik startte er zelf als vrijwilliger. Toen boksten we met drie of vier. Nu hebben we 22 leerlingen en geven we drie à vier lessen per week. We hebben een hechte groep jongeren, uit verschillende wijken, die ervoor gaan. Jongeren leren van mekaar, komen op tijd, zijn geëngageerd.
Over Ahmed Meftah
Ahmed Meftah (°1995) is geboren en getogen in Anderlecht. Hij kreeg een strenge opvoeding van zijn ouders, die in de jaren 1970 vanuit Marokko waren geëmigreerd naar België. “Ik ben een sportief persoon met een sterk karakter, mede door de buurt waarin ik ben opgegroeid”, zo typeert hij zichzelf. “Ik hou van voetbal en van verschillende vechtsporten, zoals jiujitsu, thaiboksen en boksen. Sporten hielp mij om niet te veel rond te hangen op straat. Na school kluste ik bij om mijn ouders financieel bij te staan: van barman in een brouwerij, verkoper in winkels op de luchthaven van Zaventem tot callcenter-agent voor Proximus. Op een dag kon ik, dankzij een straathoekwerker in Anderlecht, via JES Brussels begeleiding krijgen in mijn zoektocht naar werk. Zo werd ik vrijwilliger bij JES. We waren met een groep van acht vrijwilligers en organiseerden activiteiten in de buurt voor meer dan honderd jongeren. Op een dag overliep ik met de jobcoach vacatures en die liet weten dat er een job als straathoekwerker vrij was. Ik solliciteerde, werkte aan mijn Nederlands en bereidde mij met de jobcoach voor op het sollicitatiegesprek. Vijf dagen later kon ik aan de slag bij JES. Ik werk hier nu anderhalf jaar. Ik voel me hier op mijn plaats en ga elke ochtend graag gaan werken om degenen te helpen die het nodig hebben.”
Door jeugdwerk en sport te combineren ontstaat er een dynamiek. We leren om collectief samen te werken, zelfs bij individuele sporten, en gaan voor sociale inclusie. Een andere belangrijke link tussen sport en jeugdwerk is deze van zelfontwikkeling en -verrijking. Ik ontmoet veel mensen: mensen die geen papieren hebben, die de taal niet spreken, mensen met een beperking. Zij voelen zich uitgesloten. Ik wil mee helpen verwezenlijken dat er een evenwicht ontstaat waarin iedereen kan sporten. Zodat hun beeld van de samenleving verandert en ze zich opnieuw deel voelen van de maatschappij en dat de maatschappij andersom hen ook opneemt, zodat ze kunnen verdergaan met hun leven en kunnen groeien.
Er moeten meer organisaties komen die in die richting werken. Er zijn al veel sportclubs en organisaties in België. Maar ondersteunen zij ook? Jongeren geven vaak op als ze niet slagen voor een testfase; als je niet in aanmerking komt als ‘compétiteur’ zien ze je niet staan. Dat is dan echt een schok voor de jongere in kwestie! Ook bij het boksen denk ik voortdurend: je moet ondersteunen, motiveren en zorgen dat de persoon psychologisch en mentaal sterker wordt, niet enkel fysiek. Er was bijvoorbeeld een jongen die voor het eerst kwam trainen en moest sparren met een competitiebokser. Toen ik zag dat die jongen het mentaal heel moeilijk had, ben ik naar hem toe gegaan en heb ik hem gecoacht. Toen ik de jongen opnieuw tegenkwam vertelde zijn vader dat hij zich echt meer op z’n gemak voelde sinds die dag en dat hij veel vooruitgang boekt… Dat doet mij plezier en maakt mij trots. Je moet ook de jongeren meenemen die het (aanvankelijk) wat moeilijker hebben en ze de hoogte in duwen.
Hoe meer jongeren je betrekt die het moeilijker hebben, des te meer gaan ze zich inzetten en evolueren. Er moet ruimte zijn om dit organisatorisch verder te laten groeien. Een mogelijkheid is om meer structuren uit te werken waarbij vzw’s en scholen de link leggen tussen enerzijds sport en anderzijds studies. Via stagecontracten kunnen jongeren worden begeleid doorheen hun sportieve en educatieve ontwikkeling.
Een ander probleem is het grote aantal jongeren versus het gebrek aan middelen. Je kan met twee of drie coaches geen veertig jongeren trainen. Het grootste deel staat dan in de zaal wat te lummelen. Er ontbreken middelen om zalen te professionaliseren, om meer coaches en mensen in dienst te nemen. Als je mensen kan aanwerven zorg je voor meer tewerkstelling en gedragenheid.
Je bereikt er zo veel meer mee. Je coacht hen en tegelijkertijd breng je hen zoveel andere zaken bij, heb je aandacht voor schoolresultaten, aanwezigheid op school, stiptheid, een gezonde levensstijl, beperk je het druggebruik… Drugs is wijdverspreid en zeker hier in Brussel. Veel jongeren vluchten en gaan snel ten onder aan het druggebruik. Het wiegt ze in slaap. Maar je kan niet sporten en tegelijkertijd aan de drugs zitten. Sport moet hun drug worden zodat ze zich maximaal kunnen ontwikkelen.
Mijn droom is dat er meer sportverenigingen ontstaan, meer jeugdbewegingen om zo een collectief onder alle Brusselse jongeren op te richten en samen mooie dingen te verwezenlijken. Stel je voor: een gratis aanbod, goed opgeleide instructeurs, een systeem dat gelooft in de jeugd, samen inzetten op ontwikkeling, sport als preventiemiddel tegen schooluitval, criminaliteit en/of druggebruik. En dit door dynamische, spontane en transparante samenwerkingsverbanden tussen verenigingen, scholen, de sportwereld, de cultuursector… Met extra middelen van de overheid en grote sportclubs, niet via een herverdeling van bestaande middelen.
Ik wens jongeren een goede gezondheid en professioneel succes. Ook professioneel succes krikt je op, maakt iemand van je en zorgt voor levenslessen. Eén van mijn levenslessen is delen: delen met de anderen, aandacht voor de gemeenschap, collectief denken. Ik hoop ook dat jongeren leren uit hun fouten. Iedereen mag fouten maken, maar je moet er iets uit leren. Dat is het voornaamste, simpel als dat.
Interview uit de praktijkgids sociaal-sportief werk mei 2021
Van grijs naar groen: Straathoekwerkers Brahim en Salim over de transformatie en nieuwe dynamieken aan de JES-box in Kuregem
Eind 2021 wisselden we onze caravan in Kuregem in voor de JES-box, een houten gebouw op de site van circularium. Straathoekwerkers Brahim en Salim toverden er de grijze betonnen parking, samen met de jongeren, om tot een gezellige hang- en ontmoetingsplek. Wij gingen een kijkje nemen en gingen in gesprek.
(more…)Week van de Vrijwilliger: Miriam (16) over vrijwilligerswerk in JES Brussel
Het is de Week van de Vrijwilliger! We hebben daarom onze vrijwilligers een paar vragen gesteld! Ontdek hier waarom Miriam vrijwilligerswerk doet en haar ervaringen.
(more…)Week van de Vrijwilliger: Amal (18) en Anas (19) over vrijwilligerswerk in Bisthoven (Deurne)
Het is de Week van de Vrijwilliger! Een perfect moment om onze oprechte dank uit te spreken aan al onze fantastische vrijwilligers. Afgelopen zaterdag hebben we een vrijwilligersdag georganiseerd, met lekker eten en interessante vormingsmomenten. Tijdens deze dag hebben we ook de kans gegrepen om interviews af te nemen van enkele van onze vrijwilligers. Hieronder vind je het interview met Rehmat en Noor, beide actief als vrijwilliger bij JES.
(more…)Week van de Vrijwilliger: Amal (18) en Anas (19) over vrijwilligerswerk in Bisthoven (Deurne)
Het is de Week van de Vrijwilliger! Een perfect moment om onze oprechte dank uit te spreken aan al onze fantastische vrijwilligers. Afgelopen zaterdag hebben we een vrijwilligersdag georganiseerd, met lekker eten en interessante vormingsmomenten. Tijdens deze dag hebben we ook de kans gegrepen om interviews af te nemen van enkele van onze vrijwilligers. Hieronder vind je het interview met Amal en Anas, beide actief als vrijwilliger bij JES.
(more…)Interview met Hanne Stevens, Coördinator Straathoekwerk JES
Soms hoor je wel eens: “Maar wat doen die nu eigenlijk?”
Terwijl de temperaturen het vriespunt bereiken, gaan Liselotte Vanheukelom, directeur JES Brussel, en Hanne Stevens, coördinator straathoekwerk met mekaar in gesprek naar aanleiding van 30 jaar straathoekwerk. Een terugblik en vooruitblik.
Interview met An van Damme, oud-directeur van JES vzw
“Van in het begin is het straathoekwerk eigenzinnig geweest, maar altijd eigenzinnig voor de doelgroep”
In 1984 werd JES opgericht om de jeugdateliers, jeugdhuizen en jeugdbewegingen in Brussel te ondersteunen vanuit de NCC (nu VGC). Een jaar later werd JES een onafhankelijke vzw. Tien jaar later zag straathoekwerk het levenslicht binnen JES vzw.
(more…)Nadia, Claudia en Jeroen aan het woord | Het belang van meisjeswerkingen in een male dominated society
Vandaag op 8 maart, internationale vrouwendag, benadrukken we het belang van meisjeswerkingen bij JES Antwerpen. Ruimte voor meisjes staat vandaag nog steeds onder druk. Claudia, signaalwerk(st)er welzijn; Nadia, jeugdwerk(st)er, kinder- en meisjeswerk(st)er en Jeroen, coördinator JC Luchtbal en Rozemaai, leggen uit waarom er specifieke aandacht naar meisjes gaat en waarom deze strijd nog niet is gestreden. “Onze wens? We willen trajecten opzetten met jongeren en jeugdwerkers over de impact van een ‘male dominated society’. Het hebben over hoe dit zowel jongens, meisjes als anderen beïnvloedt en hoe we daar verandering in kunnen brengen. Want samen worden onze schouders breder, samen hebben we meer impact.”
(more…)Wij praten over mental health pt. 2
JES Antwerpen engageerde zich opnieuw om van 1 t.e.m. 10 oktober deel te nemen aan de 10-daagse van de geestelijke gezondheid. Jeugdwerkers gingen samen met onze signaalwerker welzijn aan de slag om activiteiten te ontwikkelen op maat van de leefwereld van jongeren. De focus lag op mentaal welzijn en ‘samen veerkrachtig’. Een greep uit het aanbod.
Straathoekwerker Ulrik vertelt over Redouan, een jongere op zoek naar onderdak en stabiliteit
Ulrik werkt sinds drie jaar als straathoekwerker in Molenbeek, ongeveer gelijktijdig met het begin van de coronapandemie. Met de winter in aantocht, de precaire situaties die zich voordoen op de huizenmarkt, de moeilijke zoektocht naar een eigen plaats om te wonen, de procedures die gekoppeld zijn aan opvangstructuren en de moeilijkheid om er een plek te bemachtigen …, besloot Ulrik het verhaal van één van zijn gasten neer te schrijven. Dit is het verhaal van Redouan, een twintiger, die op zoek is naar stabiliteit en een eigen plek om te wonen.
(more…)Jongeren uit Deurne Noord tonen hun wijk via een digitale wandeling
Kijk en luister mee naar jongeren uit Deurne Noord. Zij nemen jou via een digitale wandeling, DIGIWALK, mee door verschillende buurten. Met een constructieve kijk geven ze heel wat adviezen gericht aan beleidsmakers. Geen positieve maar authentieke beeldvorming. Zij delen hoe het écht is om op te groeien in de stad. Samen met StampMedia versterken we de stem van jongeren uit Deurne Noord.
(more…)Op zoek naar een actieve leeromgeving: check het JES-aanbod voor scholen! Voor basis en secundair onderwijs!
De stad bruist, leeft en boeit. Dé omgeving om met je klasgroep op ontdekking te gaan! Met onze actieve en ervaringsgerichte methodieken stimuleren we jou als leerkracht en leerlingen om met een andere bril naar de stad te kijken. We laten je kennismaken met de stad als leeromgeving en haar ruim activiteitenaanbod. We bieden een activiteitenaanbod in Brussel, Antwerpen en Gent aan.
(more…)Nieuw gezicht bij JES Brussels | een gesprek met Lieven, adjunct-coördinator straathoekwerk
Wij gaan met collega Lieven in gesprek naar aanleiding van zijn nieuwe functie als adjunct-coördinator straathoekwerk bij JES Brussels en zijn activisme in de strijd tegen racisme.
(more…)Wat is stedelijk leiderschap? Sarah legt het uit.
Sarah Storme ontwikkelde bij JES een kader voor de ondersteuning van stedelijk leiderschap. Met meer dan 10 jaar ervaring als vormingswerker weet ze vertrouwensbanden op te bouwen, komt ze in contact met jongeren die doorgroeien in hun vrijwilligersengagementen en voelt ze de inspiratie en drive van jongeren om iets te veranderen in hun wijk. Wij gaan in gesprek met Sarah over jongeren die hun stad doen bewegen en hoe we die met JES tegemoet kunnen komen.
(more…)Wij praten over mental health
JES engageerde zich om van 1 t.e.m. 10 oktober deel te nemen aan de 10-daagse van de geestelijke gezondheid. Jeugdwerkers gingen samen met onze signaalwerker welzijn aan de slag om activiteiten te ontwikkelen op maat van de leefwereld van jongeren. De focus lag op mentaal welzijn en ‘samen veerkrachtig’. Een greep uit het aanbod.
Sociaal-sportief werk voor een inclusieve samenleving
Kan sociaal-sportief werk leiden tot een warmere samenleving? Is sport een middel voor een inclusieve samenleving? Ja! Wij geloven van wel en we zijn niet alleen. Pascal Delheye bundelde samen met Shana Sabbe en Herwig Reynaert 125 getuigenissen in de ‘Praktijkgids sociaal-sportief werk #1’. Ahmed (straathoekwerker JES Brussels) en Saima (vrijwilligster JES Antwerpen) delen hun visie, noden en dromen samen met vele anderen. Wij delen enkele inspirerende quotes.
(more…)Inspiratie voor leerkrachten: activiteitenaanbod voor scholen
Start je na een welverdiende vakantie met het plannen van volgend schooljaar? Ben je op zoek naar nieuwe activiteiten en uitstappen? JES to the rescue! Voor leerlingen uit de 2de en 3de graad lager onderwijs en het secundair onderwijs, hebben we een uitgebreid aanbod. Laten we samen Brussel ontdekken en bekijk de stad door een andere bril!
Nieuw gezicht bij JES Brussels: Merijn, coördinator jeugdwerk & vrije tijd
JES heeft er een nieuwe gezicht bij: Merijn is de nieuwe coördinator van het team jeugdwerk en vrije tijd van JES Brussels. Samen gaan we voor het ondersteunen van jongeren via activiteiten en projecten in de zoektocht naar hun plaats in de stad.
(more…)JES Gent: leer Rukiye kennen, onze nieuwe vindplaatsgerichte jeugdwerker
Onze nieuwe vindplaatsgerichte jeugdwerker Rukiye trekt de straat op in Gent. Je vindt Rukiye door af te gaan op het vrolijke gebabbel met de PleinPatrons in het Tolhuispark.
(more…)Animatorcursus door weer en wind!
Tijdens de paasvakantie organiseerden we voor 39 jongeren een animatorcursus. Jongeren konden per stad terecht bij JES Antwerpen, JES Brussels en JES Gent om hun eerste stappen te zetten voor het behalen van hun attest tot animator in het jeugdwerk.
(more…)Herbekijk Atelier Actua van deBuren: Jongeren en politie, een gewelddadig spanningsveld
Op 22 april organiseerde deBuren een online debat rond jongeren en politie. In Atelier Actua onderzochten ze de onderliggende oorzaken van deze problematiek en gingen op zoek naar maatschappelijke, structurele antwoorden. Onze directeur Liselotte Vanheukelom zat mee aan de tafel.
(more…)4 mei: Jobmatching in de logistieke sector
Begin april lanceerden wij Jobmatch by JES Brussels, een platform waarbij we mee zoeken naar een ideale match tussen jonge werkzoekenden en werkgevers…
(more…)JES Sleep Inn opent de deuren: kom overnachten met je bubbel
Ben je het thuis beu? Valt er niets meer te ontdekken in jouw eigen buurt en wil je op stap met je gezin of bubbel? Wij hebben de oplossing! Een weekendje Brussel met een overnachting in ons jeugdverblijfcentrum JES Sleep Inn.
(more…)Collega’s aan het woord over racisme
Op 21 maart, Dag tegen Racisme, gaan we in gesprek met medewerkers uit Antwerpen, Brussel en Gent over hoe zij racisme en discriminatie dagelijks ervaren en wat we als organisatie beter kunnen doen. Want één dag per jaar is niet voldoende!
(more…)Internationale Vrouwendag: in gesprek met de directie
18 maart, Internationale Vrouwendag. Wereldwijd wordt er gestreefd naar gelijke kansen in een genderneutrale wereld. Naar aanleiding van deze dag lieten we onze directeurs Els, Liselotte & Inge aan het woord. Tijdens een gesprek in de gebouwen van JES Brussels reflecteren ze over Vrouwendag, over hoe JES meisjes/vrouwen bereikt en over vrouwen in de stad Brussel.
(more…)Gender en de publieke ruimte
Tijdens de week van de Internationale Vrouwendag stelt JES Brussels Compagnon de Route voor. Een jobcoachingsproject exclusief voor en door vrouwen. Naar aanleiding van de lancering sprak Sarah, trajectbegeleidster bij JES Brussels, met jeugdparticipatiemedewerkers Gitte en Jessica. Zij werken aan de participatie van de Brusselse jeugd bij het ontwerp van de publieke ruimte. Zij vertellen ons over hun ervaring met gender en publieke ruimte.
(more…)Empowered by JES: Pleinpatrons zorgen voor positieve impact op hun buurt
Pleinpatrons zijn vrijwilligers uit de wijk die trajectmatig worden opgeleid tot animatoren in de publieke ruimte en contactpersonen voor de buurtbewoners. Het initiatief zorgde voor een betere sfeer en sociale cohesie op 4 Borgerhoutse pleinen, een groter aanbod aan activiteiten voor de jongeren en een heleboel leerkansen voor de vrijwilligers die zich als Pleinpatron inzetten.
(more…)Ontdek gratis met jouw school Squeeze, een serious game over online identiteit, via Mediawijs!
Heeft jouw school of organisatie honger naar een mediawijze snack? Ontdek Squeeze, onze serious game over online identiteit voor tieners van 10 tot 13 jaar, via een vorming! Mediawijs biedt via het Mediamenu, deze vorming gratis aan.
(more…)Niet voor Klagers: verbeter je schoolbuurt!
Niet voor klagers is een participatief traject van JES Brussels waarbij leerlingen, van de laatste graad Brussels secundair onderwijs, aangemoedigd worden een actieve bijdrage te leveren tot het verbeteren van de eigen schoolbuurt.
(more…)Straathoekwerker Taii deelt zijn verhaal
Taii werkt als straathoekwerker bij JES Brussels. Maar dat was niet van in het begin zo. Hij leerde JES kennen als vrijwilliger, door aan de praat te raken met straathoekwerker Kris. Vandaag zijn we tien jaar later en kent Taii het Sint-Remy park in de wijk Maritiem in Molenbeek, waar hij werkt als straathoekwerker, door en door.
(more…)Beleidsmedewerker straathoekwerk Karolien formuleert bedenkingen over recent politiegeweld
JES Brussels werkt samen met het Huis van culturen en sociale samenhang van Sint-Jans-Molenbeek (Maison des Cultures Molenbeek), gemeente Molenbeek en politie Molenbeek om de dialoog tussen jongeren en politie te verbeteren. Gezien de recente gebeurtenissen formuleert beleidsmedewerker straathoekwerk Karolien Ory enkele bedenkingen.
(more…)Squeeze – Connect, Date, Play, Create
Connecteren, daten, spelen en creëren… Het internet en de applicatiemarkt is een immens virtueel pretpark waar elke seconde nieuwe sensaties te beleven vallen voor al wie een smartphone of tablet heeft. Maar zijn jonge tieners vandaag de dag voldoende op de hoogte van de andere kant van de medaille? Wat als er een online platform bestaat dat jonge tieners op korte tijd zowel wegwijs maakt in het internet als een stukje pretpark, als kennis laat maken met de mogelijke valkuilen en risico s zonder dat ze er reële negatieve gevolgen van ervaren? Maak kennis met SQUEEZE!
(more…)J’ai découvert que je n’ai pas besoin du Playstation pour m’amuser!
Bel´J project JES Brussels
(more…)STEAM in de opleidingen van JES Brussel
STEAM staat voor Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics. Daarmee worden niet enkel domeinen benoemd die aan belang winnen in een snel evoluerende arbeidsmarkt. STEAM staat ook voor een holistische benadering waarbij jongeren een reeks “21th century skills” verwerven zoals programmeren, samenwerken, onderzoeken, creatief en probleemoplossend denken.
(more…)Bij JES laten jongeren zien tot wat ze allemaal in staat zijn
“Empowered by JES” is de nieuwste publicatie van JES, en daarin zetten we de kracht van vrijwilligerswerk in de verf. We beschrijven hoe JES aan de slag gaat met vrijwilligers, maar bovenal worden die vrijwilligers zelf aan het woord gelaten.
Wij vonden het een goed idee om de rollen eens om te draaien, en we gingen op onze beurt praten met Matthias Van Milders, interviewer en redacteur van de publicatie.
Intro…
Van een nogo-zone naar een plek waar jong en oud elkaar ontmoet. Mede dankzij arbeidsmarktbegeleiders die enkele jongeren die voor problemen zorgden, aan een job hebben geholpen.
(more…)Het ABC van ACB
Hoe krijg je ACB uitgelegd aan iemand met wie je de lift naar de vijfde verdieping deelt? Door snel te praten en dit te zeggen:
(more…)Interview met onze medewerkers van het eerste uur
In de zomer van 2009 startten Mostafa Ameziane en Rachid El Ajjaj met de vindplaatsgerichte coaching van jongeren met een tewerkstellingsvraag.
Hoe blikken ze terug op bijna 10 jaar veldwerk? Wat hebben ze geleerd? Hebben ze hun werkwijze bijgestuurd? Hoe schatten ze zelf de impact van hun werk in?
ACB cijfers
In het ABC van ACB wezen we al op de afwezigheid van rigide instroom- en uitstroomcriteria. Dat heeft er mee voor gezorgd dat we ACB kwalitatief en op maat van de doelgroep konden ontwikkelen. Tegelijkertijd hebben we van in het begin nauwkeurig geregistreerd met wie we werkten, welke acties we ondernamen en tot wat die hebben geleid.
Hieronder volgt een overzicht van wat 10 jaar ACB-registratiewerk ons heeft geleerd.
De Waterman wordt JES Sleep Inn
JES lanceert niet alleen een nieuw logo en een nieuwe huisstijl, ook het verblijfcentrum van JES krijgt een nieuwe naam. Slaapwel, De Waterman, welkom: JES Sleep Inn!
(more…)Fietsvierdaagse voor nieuwkomers wint Gastvrije Award
Met Peloton Bonvenon, het vierdaags fietsproject voor nieuwkomers, sleept JES Gent een “Gastvrije Award” in de wacht. Het project won met 1139 stemmen de publieksprijs van de campagne “Gastvrije Gemeente” van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Daarmee zet de organisatie gastvrije initiatieven voor asielzoekers en vluchtelingen in de bloemetjes. JES Gent mocht gisteren de Award in ontvangst nemen tijdens de Gastvrije Awardshow in het Vlaams Parlement.
(more…)Voetbaltoernooi SHOOT! blijft een sterk recept
In het weekend van 6 april zette JES in Borgerhout de lente stevig in met de 13e editie van SHOOT!
(more…)Jongeren ontwerpen zitmeubel met buurtbudget
Jongeren van de tienerwerking van JES ontwierpen samen met Levanto en met behulp van het buurtbudget een zitmeubel voor het speelterrein in de Tweemontstraat in Deurne.
(more…)5.000 m² om maximaal te besteden voor de Brusselaars
Op 27 februari kwamen coördinatoren en directies bij elkaar om te debatteren over de invulling van het Citroën-gebouw aan het kanaal, stek voor een toekomstig museum voor hedendaagse kunst en voor het CIVA (Stichting voor architectuur). DIt gebouw, en project, onder de noemer Kanal, zal bovendien 5.000m² publieke ruimte bevatten.
Tijdens deze bijeenkomst intervenieerden mensen uit de culturele wereld, het onderwijs en de jeugdsector. Dit is de interventie van DBroej en JES.
Relaas van een straathoekwerker…
Straathoekwerkers, ze worden vaak de voelsprieten van de stad genoemd. Dagelijks trekken ze naar straten, pleintjes, cafés & waar mensen zich bevinden. Ze ervaren en voelen wat er leeft in de stad. Ze zijn een aanspreekpunt voor iedereen, maar vooral voor mensen die door de mazen van het maatschappelijk vangnet dreigen te glippen. Met dit persoonlijk verhaal van een van onze straathoekwerkers nemen we je even mee, schetsen we een van de vele situaties waarmee onze straathoekwerkers geconfronteerd worden. Een wereld waarin wordt meegeleefd met elk succes en met elke tegenslag. Een wereld waarin je het als werker soms ook niet allemaal weet en meer dan eens Kafka tegenkomt.
(more…)Compagnons: bruggenbouwers in de Kanaalzone
Compagnons is een bruggenbouwersproject ondersteund door Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Sven Gatz én de verzamelnaam van een 20-tal jongeren tussen de 17 en 20 jaar in de Brusselse Kanaalzone.
(more…)J100 in Antwerpen: een plek waar jongeren hun verhaal kwijt kunnen
Sinds 1 augustus zet Margot Van Look als projectmedewerker bij JES haar schouders onder de J100. De J100 is een project van Antwerpse jeugdorganisaties (waaronder JES) om de positie van jongeren in de stad te versterken door hen een stem te geven en hen in dialoog te laten gaan.
(more…)Korte Malibranstraat
In de gemeente Elsene organiseert JES met de deelwerking Yota! sinds 2016 een participatief traject in het kader van het duurzaam wijkcontract Maalbeek. Plaats van het gebeuren: de pittoreske Korte Malibranstraat die uitmondt in een klein parkje. Het is een oase van rust vlakbij het drukke Flageyplein.
(more…)Werkpalet zet jongeren op weg naar werk
JES in Gent neemt het voortouw in het project WERKPALET. Met dit project willen we jongeren aanspreken die afhaakten op school, niet werken en ook niet in een opleiding of begeleiding zitten. Samen met hen willen we stappen zetten die hen dichter bij een job brengen. In het jargon worden die jongeren wel eens de zogenaamde NEET-jongeren genoemd. ‘NEET’ slaat op Not in Employment, Education or Training. En zo zijn er, in Vlaanderen in het algemeen en in Gent in het bijzonder, helaas veel.
(more…)