antwerpen-nlbrussel-nlcompetentiesgeintegreerd-werkengentjeugdwerkjeugdwerkloosheidmultimediaonderwijsopleidingparticipatiepleinpatronsstadsverkenningstraathoekwerk-nlvindplaatsgericht-nlvrije-tijd

Alle blogs van jes.be

08-03-2024

Week van de Vrijwilliger: Miriam (16) over vrijwilligerswerk in JES Brussel

Het is de Week van de Vrijwilliger! We hebben daarom onze vrijwilligers een paar vragen gesteld! Ontdek hier waarom Miriam vrijwilligerswerk doet en haar ervaringen.

(more…)
06-03-2024

Week van de Vrijwilliger: Amal (18) en Anas (19) over vrijwilligerswerk in Bisthoven (Deurne)

Het is de Week van de Vrijwilliger! Een perfect moment om onze oprechte dank uit te spreken aan al onze fantastische vrijwilligers. Afgelopen zaterdag hebben we een vrijwilligersdag georganiseerd, met lekker eten en interessante vormingsmomenten. Tijdens deze dag hebben we ook de kans gegrepen om interviews af te nemen van enkele van onze vrijwilligers. Hieronder vind je het interview met Rehmat en Noor, beide actief als vrijwilliger bij JES.

(more…)
05-03-2024

Week van de Vrijwilliger: Amal (18) en Anas (19) over vrijwilligerswerk in Bisthoven (Deurne)

Het is de Week van de Vrijwilliger! Een perfect moment om onze oprechte dank uit te spreken aan al onze fantastische vrijwilligers. Afgelopen zaterdag hebben we een vrijwilligersdag georganiseerd, met lekker eten en interessante vormingsmomenten. Tijdens deze dag hebben we ook de kans gegrepen om interviews af te nemen van enkele van onze vrijwilligers. Hieronder vind je het interview met Amal en Anas, beide actief als vrijwilliger bij JES.

(more…)
24-01-2024

Interview met Hanne Stevens, Coördinator Straathoekwerk JES

Soms hoor je wel eens: “Maar wat doen die nu eigenlijk?”


Terwijl de temperaturen het vriespunt bereiken, gaan Liselotte Vanheukelom, directeur JES Brussel, en Hanne Stevens, coördinator straathoekwerk met mekaar in gesprek naar aanleiding van 30 jaar straathoekwerk. Een terugblik en vooruitblik.

(more…)
23-01-2024

Interview met An van Damme, oud-directeur van JES vzw

“Van in het begin is het straathoekwerk eigenzinnig geweest, maar altijd eigenzinnig voor de doelgroep”

In 1984 werd JES opgericht om de jeugdateliers, jeugdhuizen en jeugdbewegingen in Brussel te ondersteunen vanuit de NCC (nu VGC). Een jaar later werd JES een onafhankelijke vzw. Tien jaar later zag straathoekwerk het levenslicht binnen JES vzw.

(more…)
08-03-2023

Nadia, Claudia en Jeroen aan het woord | Het belang van meisjeswerkingen in een male dominated society

Vandaag op 8 maart, internationale vrouwendag, benadrukken we het belang van meisjeswerkingen bij JES Antwerpen. Ruimte voor meisjes staat vandaag nog steeds onder druk. Claudia, signaalwerk(st)er welzijn; Nadia, jeugdwerk(st)er, kinder- en meisjeswerk(st)er en Jeroen, coördinator JC Luchtbal en Rozemaai, leggen uit waarom er specifieke aandacht naar meisjes gaat en waarom deze strijd nog niet is gestreden. “Onze wens? We willen trajecten opzetten met jongeren en jeugdwerkers over de impact van een ‘male dominated society’. Het hebben over hoe dit zowel jongens, meisjes als anderen beïnvloedt en hoe we daar verandering in kunnen brengen. Want samen worden onze schouders breder, samen hebben we meer impact.”

(more…)
26-10-2022

Wij praten over mental health pt. 2

JES Antwerpen engageerde zich opnieuw om van 1 t.e.m. 10 oktober deel te nemen aan de 10-daagse van de geestelijke gezondheid. Jeugdwerkers gingen samen met onze signaalwerker welzijn aan de slag om activiteiten te ontwikkelen op maat van de leefwereld van jongeren. De focus lag op mentaal welzijn en ‘samen veerkrachtig’. Een greep uit het aanbod.


(more…)
28-09-2022

Straathoekwerker Ulrik vertelt over Redouan, een jongere op zoek naar onderdak en stabiliteit

Ulrik werkt sinds drie jaar als straathoekwerker in Molenbeek, ongeveer gelijktijdig met het begin van de coronapandemie. Met de winter in aantocht, de precaire situaties die zich voordoen op de huizenmarkt, de moeilijke zoektocht naar een eigen plaats om te wonen, de procedures die gekoppeld zijn aan opvangstructuren en de moeilijkheid om er een plek te bemachtigen …, besloot Ulrik het verhaal van één van zijn gasten neer te schrijven. Dit is het verhaal van Redouan, een twintiger, die op zoek is naar stabiliteit en een eigen plek om te wonen.

(more…)
30-06-2022

Jongeren uit Deurne Noord tonen hun wijk via een digitale wandeling

Kijk en luister mee naar jongeren uit Deurne Noord. Zij nemen jou via een digitale wandeling, DIGIWALK, mee door verschillende buurten. Met een constructieve kijk geven ze heel wat adviezen gericht aan beleidsmakers. Geen positieve maar authentieke beeldvorming. Zij delen hoe het écht is om op te groeien in de stad. Samen met StampMedia versterken we de stem van jongeren uit Deurne Noord.

(more…)
28-06-2022

Op zoek naar een actieve leeromgeving: check het JES-aanbod voor scholen! Voor basis en secundair onderwijs!

De stad bruist, leeft en boeit. Dé omgeving om met je klasgroep op ontdekking te gaan! Met onze actieve en ervaringsgerichte methodieken stimuleren we jou als leerkracht en leerlingen om met een andere bril naar de stad te kijken. We laten je kennismaken met de stad als leeromgeving en haar ruim activiteitenaanbod. We bieden een activiteitenaanbod in Brussel, Antwerpen en Gent aan.

(more…)
21-03-2022

Nieuw gezicht bij JES Brussels | een gesprek met Lieven, adjunct-coördinator straathoekwerk

Wij gaan met collega Lieven in gesprek naar aanleiding van zijn nieuwe functie als adjunct-coördinator straathoekwerk bij JES Brussels en zijn activisme in de strijd tegen racisme.

(more…)
22-02-2022

Wat is stedelijk leiderschap? Sarah legt het uit.

Sarah Storme ontwikkelde bij JES een kader voor de ondersteuning van stedelijk leiderschap. Met meer dan 10 jaar ervaring als vormingswerker weet ze vertrouwensbanden op te bouwen, komt ze in contact met jongeren die doorgroeien in hun vrijwilligersengagementen en voelt ze de inspiratie en drive van jongeren om iets te veranderen in hun wijk. Wij gaan in gesprek met Sarah over jongeren die hun stad doen bewegen en hoe we die met JES tegemoet kunnen komen.

(more…)
28-10-2021

Wij praten over mental health

JES engageerde zich om van 1 t.e.m. 10 oktober deel te nemen aan de 10-daagse van de geestelijke gezondheid. Jeugdwerkers gingen samen met onze signaalwerker welzijn aan de slag om activiteiten te ontwikkelen op maat van de leefwereld van jongeren. De focus lag op mentaal welzijn en ‘samen veerkrachtig’. Een greep uit het aanbod.


(more…)
06-08-2021

Sociaal-sportief werk voor een inclusieve samenleving

Kan sociaal-sportief werk leiden tot een warmere samenleving? Is sport een middel voor een inclusieve samenleving? Ja! Wij geloven van wel en we zijn niet alleen. Pascal Delheye bundelde samen met Shana Sabbe en Herwig Reynaert 125 getuigenissen in de ‘Praktijkgids sociaal-sportief werk #1’. Ahmed (straathoekwerker JES Brussels) en Saima (vrijwilligster JES Antwerpen) delen hun visie, noden en dromen samen met vele anderen. Wij delen enkele inspirerende quotes.

(more…)
09-07-2021

Inspiratie voor leerkrachten: activiteitenaanbod voor scholen

Start je na een welverdiende vakantie met het plannen van volgend schooljaar? Ben je op zoek naar nieuwe activiteiten en uitstappen? JES to the rescue! Voor leerlingen uit de 2de en 3de graad lager onderwijs en het secundair onderwijs, hebben we een uitgebreid aanbod. Laten we samen Brussel ontdekken en bekijk de stad door een andere bril!


(more…)
04-06-2021

Nieuw gezicht bij JES Brussels: Merijn, coördinator jeugdwerk & vrije tijd

JES heeft er een nieuwe gezicht bij: Merijn is de nieuwe coördinator van het team jeugdwerk en vrije tijd van JES Brussels. Samen gaan we voor het ondersteunen van jongeren via activiteiten en projecten in de zoektocht naar hun plaats in de stad.

(more…)
04-06-2021

JES Gent: leer Rukiye kennen, onze nieuwe vindplaatsgerichte jeugdwerker

Onze nieuwe vindplaatsgerichte jeugdwerker Rukiye trekt de straat op in Gent. Je vindt Rukiye door af te gaan op het vrolijke gebabbel met de PleinPatrons in het Tolhuispark.

(more…)
30-04-2021

Animatorcursus door weer en wind!

Tijdens de paasvakantie organiseerden we voor 39 jongeren een animatorcursus. Jongeren konden per stad terecht bij JES Antwerpen, JES Brussels en JES Gent om hun eerste stappen te zetten voor het behalen van hun attest tot animator in het jeugdwerk.

(more…)
30-04-2021

Herbekijk Atelier Actua van deBuren: Jongeren en politie, een gewelddadig spanningsveld

Op 22 april organiseerde deBuren een online debat rond jongeren en politie. In Atelier Actua onderzochten ze de onderliggende oorzaken van deze problematiek en gingen op zoek naar maatschappelijke, structurele antwoorden. Onze directeur Liselotte Vanheukelom zat mee aan de tafel.

(more…)
29-04-2021

4 mei: Jobmatching in de logistieke sector

Begin april lanceerden wij Jobmatch by JES Brussels, een platform waarbij we mee zoeken naar een ideale match tussen jonge werkzoekenden en werkgevers…

(more…)
20-03-2021

JES Sleep Inn opent de deuren: kom overnachten met je bubbel

Ben je het thuis beu? Valt er niets meer te ontdekken in jouw eigen buurt en wil je op stap met je gezin of bubbel? Wij hebben de oplossing! Een weekendje Brussel met een overnachting in ons jeugdverblijfcentrum JES Sleep Inn.

(more…)
19-03-2021

Collega’s aan het woord over racisme

Op 21 maart, Dag tegen Racisme, gaan we in gesprek met medewerkers uit Antwerpen, Brussel en Gent over hoe zij racisme en discriminatie dagelijks ervaren en wat we als organisatie beter kunnen doen. Want één dag per jaar is niet voldoende!

(more…)
11-03-2021

Internationale Vrouwendag: in gesprek met de directie

18 maart, Internationale Vrouwendag. Wereldwijd wordt er gestreefd naar gelijke kansen in een genderneutrale wereld. Naar aanleiding van deze dag lieten we onze directeurs Els, Liselotte & Inge aan het woord. Tijdens een gesprek in de gebouwen van JES Brussels reflecteren ze over Vrouwendag, over hoe JES meisjes/vrouwen bereikt en over vrouwen in de stad Brussel.

(more…)
10-03-2021

Gender en de publieke ruimte

Tijdens de week van de Internationale Vrouwendag stelt JES Brussels Compagnon de Route voor. Een jobcoachingsproject exclusief voor en door vrouwen. Naar aanleiding van de lancering sprak Sarah, trajectbegeleidster bij JES Brussels, met jeugdparticipatiemedewerkers Gitte en Jessica. Zij werken aan de participatie van de Brusselse jeugd bij het ontwerp van de publieke ruimte. Zij vertellen ons over hun ervaring met gender en publieke ruimte.

(more…)
01-03-2021

Empowered by JES: Pleinpatrons zorgen voor positieve impact op hun buurt

Pleinpatrons zijn vrijwilligers uit de wijk die trajectmatig worden opgeleid tot animatoren in de publieke ruimte en contactpersonen voor de buurtbewoners. Het initiatief zorgde voor een betere sfeer en sociale cohesie op 4 Borgerhoutse pleinen, een groter aanbod aan activiteiten voor de jongeren en een heleboel leerkansen voor de vrijwilligers die zich als Pleinpatron inzetten.

(more…)
20-02-2020

Niet voor Klagers: verbeter je schoolbuurt!

Niet voor klagers is een participatief traject van JES Brussels waarbij leerlingen, van de laatste graad Brussels secundair onderwijs, aangemoedigd worden een actieve bijdrage te leveren tot het verbeteren van de eigen schoolbuurt.

(more…)
20-02-2020

Ontdek gratis met jouw school Squeeze, een serious game over online identiteit, via Mediawijs!

Heeft jouw school of organisatie honger naar een mediawijze snack? Ontdek Squeeze, onze serious game over online identiteit voor tieners van 10 tot 13 jaar, via een vorming! Mediawijs biedt via het Mediamenu, deze vorming gratis aan.

(more…)
19-02-2020

Straathoekwerker Taii deelt zijn verhaal

Taii werkt als straathoekwerker bij JES Brussels. Maar dat was niet van in het begin zo. Hij leerde JES kennen als vrijwilliger, door aan de praat te raken met straathoekwerker Kris. Vandaag zijn we tien jaar later en kent Taii het Sint-Remy park in de wijk Maritiem in Molenbeek, waar hij werkt als straathoekwerker, door en door.

(more…)
28-10-2019

Beleidsmedewerker straathoekwerk Karolien formuleert bedenkingen over recent politiegeweld

JES Brussels werkt samen met het Huis van culturen en sociale samenhang van Sint-Jans-Molenbeek (Maison des Cultures Molenbeek), gemeente Molenbeek en politie Molenbeek om de dialoog tussen jongeren en politie te verbeteren. Gezien de recente gebeurtenissen formuleert beleidsmedewerker straathoekwerk Karolien Ory enkele bedenkingen.

(more…)
11-10-2019

Interview met afscheidnemend directeur Patrick Manghelinckx

(more…)
20-05-2019

Squeeze – Connect, Date, Play, Create

Connecteren, daten, spelen en creëren… Het internet en de applicatiemarkt is een immens virtueel pretpark waar elke seconde nieuwe sensaties te beleven vallen voor al wie een smartphone of tablet heeft. Maar zijn jonge tieners vandaag de dag voldoende op de hoogte van de andere kant van de medaille? Wat als er een online platform bestaat dat jonge tieners op korte tijd zowel wegwijs maakt in het internet als een stukje pretpark, als kennis laat maken met de mogelijke valkuilen en risico s zonder dat ze er reële negatieve gevolgen van ervaren? Maak kennis met SQUEEZE!

(more…)
20-02-2019

J’ai découvert que je n’ai pas besoin du Playstation pour m’amuser!

Bel´J project JES Brussels

(more…)
11-01-2019

STEAM in de opleidingen van JES Brussel

STEAM staat voor Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics. Daarmee worden niet enkel domeinen benoemd die aan belang winnen in een snel evoluerende arbeidsmarkt. STEAM staat ook voor een holistische benadering waarbij jongeren een reeks “21th century skills” verwerven zoals programmeren, samenwerken, onderzoeken, creatief en probleemoplossend denken.

(more…)
06-12-2018

Bij JES laten jongeren zien tot wat ze allemaal in staat zijn

Empowered by JES” is de nieuwste publicatie van JES, en daarin zetten we de kracht van vrijwilligerswerk in de verf. We beschrijven hoe JES aan de slag gaat met vrijwilligers, maar bovenal worden die vrijwilligers zelf aan het woord gelaten.

Wij vonden het een goed idee om de rollen eens om te draaien, en we gingen op onze beurt praten met Matthias Van Milders, interviewer en redacteur van de publicatie.

(more…)
23-10-2018

Intro…

Van een nogo-zone naar een plek waar jong en oud elkaar ontmoet. Mede dankzij arbeidsmarktbegeleiders die enkele jongeren die voor problemen zorgden, aan een job hebben geholpen.

(more…)
22-10-2018

Het ABC van ACB

Hoe krijg je ACB uitgelegd aan iemand met wie je de lift naar de vijfde verdieping deelt? Door snel te praten en dit te zeggen:

(more…)
21-10-2018

Interview met onze medewerkers van het eerste uur

In de zomer van 2009 startten Mostafa Ameziane en Rachid El Ajjaj met de vindplaatsgerichte coaching van jongeren met een tewerkstellingsvraag.
Hoe blikken ze terug op bijna 10 jaar veldwerk? Wat hebben ze geleerd? Hebben ze hun werkwijze bijgestuurd? Hoe schatten ze zelf de impact van hun werk in?

(more…)
19-10-2018

ACB cijfers

In het ABC van ACB wezen we al op de afwezigheid van rigide instroom- en uitstroomcriteria. Dat heeft er mee voor gezorgd dat we ACB kwalitatief en op maat van de doelgroep konden ontwikkelen. Tegelijkertijd hebben we van in het begin nauwkeurig geregistreerd met wie we werkten, welke acties we ondernamen en tot wat die hebben geleid.
Hieronder volgt een overzicht van wat 10 jaar ACB-registratiewerk ons heeft geleerd.

(more…)
26-04-2018

De Waterman wordt JES Sleep Inn

JES lanceert niet alleen een nieuw logo en een nieuwe huisstijl, ook het verblijfcentrum van JES krijgt een nieuwe naam. Slaapwel, De Waterman, welkom: JES Sleep Inn!

(more…)
25-04-2018

Fietsvierdaagse voor nieuwkomers wint Gastvrije Award

Met Peloton Bonvenon, het vierdaags fietsproject voor nieuwkomers, sleept JES Gent een “Gastvrije Award” in de wacht. Het project won met 1139 stemmen de publieksprijs van de campagne “Gastvrije Gemeente” van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Daarmee zet de organisatie gastvrije initiatieven voor asielzoekers en vluchtelingen in de bloemetjes. JES Gent mocht gisteren de Award in ontvangst nemen tijdens de Gastvrije Awardshow in het Vlaams Parlement.

(more…)
19-04-2018

Voetbaltoernooi SHOOT! blijft een sterk recept

In het weekend van 6 april zette JES in Borgerhout de lente stevig in met de 13e editie van SHOOT!

(more…)
18-04-2018

Jongeren ontwerpen zitmeubel met buurtbudget

Jongeren van de tienerwerking van JES ontwierpen samen met Levanto en met behulp van het buurtbudget een zitmeubel voor het speelterrein in de Tweemontstraat in Deurne.

(more…)
01-03-2018

5.000 m² om maximaal te besteden voor de Brusselaars

Op 27 februari kwamen coördinatoren en directies bij elkaar om te debatteren over de invulling van het Citroën-gebouw aan het kanaal, stek voor een toekomstig museum voor hedendaagse kunst en voor het CIVA (Stichting voor architectuur). DIt gebouw, en project, onder de noemer Kanal, zal bovendien 5.000m² publieke ruimte bevatten.

Tijdens deze bijeenkomst intervenieerden mensen uit de culturele wereld, het onderwijs en de jeugdsector. Dit is de interventie van DBroej en JES.

(more…)
09-02-2018

Relaas van een straathoekwerker…

Straathoekwerkers, ze worden vaak de voelsprieten van de stad genoemd. Dagelijks trekken ze naar straten, pleintjes, cafés & waar mensen zich bevinden. Ze ervaren en voelen wat er leeft in de stad. Ze zijn een aanspreekpunt voor iedereen, maar vooral voor mensen die door de mazen van het maatschappelijk vangnet dreigen te glippen. Met dit persoonlijk verhaal van een van onze straathoekwerkers nemen we je even mee, schetsen we een van de vele situaties waarmee onze straathoekwerkers geconfronteerd worden. Een wereld waarin wordt meegeleefd met elk succes en met elke tegenslag. Een wereld waarin je het als werker soms ook niet allemaal weet en meer dan eens Kafka tegenkomt.

(more…)
05-12-2017

Compagnons: bruggenbouwers in de Kanaalzone

Compagnons  is een bruggenbouwersproject  ondersteund door Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Sven Gatz én de verzamelnaam van een 20-tal jongeren tussen de 17 en 20 jaar in de Brusselse Kanaalzone.

(more…)
13-11-2017

J100 in Antwerpen: een plek waar jongeren hun verhaal kwijt kunnen

Sinds 1 augustus zet Margot Van Look als projectmedewerker bij JES haar schouders onder de J100. De J100 is een project van Antwerpse jeugdorganisaties (waaronder JES) om de positie van jongeren in de stad te versterken door hen een stem te geven en hen in dialoog te laten gaan.

(more…)
09-11-2017

Korte Malibranstraat

In de gemeente Elsene organiseert JES met de deelwerking Yota! sinds 2016 een participatief traject in het kader van het duurzaam wijkcontract Maalbeek. Plaats van het gebeuren: de pittoreske Korte Malibranstraat die uitmondt in een klein parkje. Het is een oase van rust vlakbij het drukke Flageyplein.

(more…)
09-10-2017

Werkpalet zet jongeren op weg naar werk

JES in Gent neemt het voortouw in het project WERKPALET. Met dit project willen we jongeren aanspreken die afhaakten op school, niet werken en ook niet in een opleiding of begeleiding zitten. Samen met hen willen we stappen zetten die hen dichter bij een job brengen. In het jargon worden die jongeren wel eens de zogenaamde NEET-jongeren genoemd. ‘NEET’ slaat op Not in Employment, Education or Training. En zo zijn er, in Vlaanderen in het algemeen en in Gent in het bijzonder, helaas veel.

(more…)
26-07-2017

Bedenkingen bij het goedgekeurde bijzonder bestemmingsplan Tour & Taxis

Met de officiële goedkeuring van het Bijzonder Bestemmingsplan gaf het Gewest op 3 mei groen licht voor een volgende fase in de ontwikkeling van Tour & Taxis. Eerder stemde de Stad Brussel ook al voor de plannen die voortkwamen uit gesprekken tussen het Gewest, de Stad Brussel en de privé ontwikkelaar Extensa.


Het platform ‘TouT Publiek’ dat bewoners en organisaties zoals BRAL, IEB en JES verenigt, heeft vragen bij de wijze waarop dit BBP tot stand kwam en de inhoud van de plannen. Deze plannen bemoeilijken een duurzame en jeugdgerichte ontwikkeling van dit deel van de Brusselse Kanaalzone.

(more…)
24-05-2017

Kinderen Baas

Kinderen baas is een project waarbij cultuurhuizen en jeugdorganisaties elkaar op een actieve manier leren kennen en daarmee een duurzame samenwerking opbouwen. De partnerschappen, bestaande uit één cultuurhuis en één jeugdorganisatie, worden aan het begin van het traject aan elkaar gelinkt met de ondersteuning van JES en LASSO. Trajectmatig werken, participatie, innovatie en het toonmoment staan centraal. De invulling van ieder traject wordt gekozen door de organisaties en meer specifiek door de kinderen zelf.

(more…)